АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ УДЪЛЖАВА НЯКОИ ОГРАНИЧЕНИЯ ДО 28 МАРТ

Ангела Меркел
04.03.2021 / 09:17

Германия удължава до 28 март ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19, но ще облекчи някои от тях в районите с относително ниско разпространение на вируса, предаде Асошиейтед прес.

След близо 9 часа разговори германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те федерални провинции се договориха за мерки, които да балансират тревогите от въздействието на по-заразните варианти на вируса и увеличаващите се призиви за връщане към нормален живот.

Първите стъпки вече бяха направени: много от учениците в основните училища се върнаха към присъствени занятия миналата седмица. В понеделник фризьорските салони отвориха отново врати след затваряне от два месеца и половина.

Срокът на действащите ограничения изтичаше в неделя.

Вчера Меркел и премиерите на федералните провинции, които имат правомощия да налагат и да отменят ограничения, очертаха план в няколко фази, който ще позволи по-нататъшно разхлабване на мерките.

От следващата седмица ще отпаднат още ограничения и ще отворят магазините в райони, които регистрират под 50 нови случая на 100 000 души население в седемдневен период, допълва ДПА. На по-късни етапи ще бъдат отворени терасите на ресторантите, музеите и спортните центрове.

"Това трябва да бъдат стъпки към отваряне, но в същото време стъпки, които не трябва да ни връщат назад", каза Ангела Меркел и отбеляза, че в Европа има много примери на драматично протичаща трета вълна на пандемията.

Меркел обеща, че пролетта на 2021 г. няма да бъде като тази на 2020 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев