АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ: НЕ СЕ ФИКСИРАМЕ ВЪРХУ „СПУТНИК“, И СЕГАШНИТЕ ВАКСИНИ СА ПРИЗНАТИ ПОД УСЛОВИЕ

Проф. Георги Михайлов
04.03.2021 / 09:13

„Управляващите трябва да си дадат сметка, че допускат фатална грешка – застават срещу интересите на нацията.“ Това заяви пред БНР депутатът от БСП и член на здравната комисия в парламента проф. Георги Михайлов. Той коментира предложението на БСП правителството да осигури достъп на гражданите и до руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“.

„Всичко това е много тъжно за тези, които се противопоставят на едно такова разумно решение“, посочи Георги Михайлов в предаването „Преди всички“. По думите му управляващите, които толкова често говорят за консенсус, в случая нарушават консенсуса със собствената си нация.

Д-р Михайлов даде пример с Унгария и Словакия, които са намерили механизми да прилагат руската ваксина, и цитира научното списание „Лансет“ за качествата на ваксината. „Проблемът изобщо не е спорен и това се вижда от практиката на държави от Европейския съюз", заяви той.

„Ние не се фиксираме върху „Спутник“, подчерта д-р Георги Михайлов. Според него България може да проведе преговори и с други производители по света.

„Лобираме за здравето на българската нация“, заяви депутатът.

След толкова много „законотворчески калпазании“, извършени от това Народно събрание, сега според Михайлов се използват несериозни аргументи и витиевати обяснения.

Трябва да се прегледат документите, представящи данните за безопасност и страничните ефекти, да бъдат одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата, а след това агенцията да предложи одобрението на ваксината, обясни д-р Георги Михайлов. Парламентът може да се събере и на извънредно заседание, допълни той.

И сегашните ваксини са признати под условие, това са нови биологични продукти, припомни депутатът.

„В науката, в медицината няма свещена истина и няма свещеници, които могат да я изричат. Има обмяна на мнения, има противоборство на мнения“, изтъкна проф. Михайлов по повод огласяването на определени гледни точки от Българска свободна телевизия за качествата на една от прилаганите ваксини у нас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев