АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ВЯРВАЛИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ЩЕ ВИ ЗАБРАНЯТ ДА СТЕ НА ШИПКА?!

3 март 2021  - Шипка
03.03.2021 / 20:18

Първо, честит празник, и ви благодаря, че сте тук. Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Но българите имат святи чувства, неподвластни на власт и забрани, затова отново са тук. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи. Това заяви пред медиите президентът Румен Радев при пристигането си на тържествата на връх Шипка по повод 143 години от Освобождението на България. Той бе посрещнат от множеството с възгласи „Ура“ и „Да живее България“.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка:

Скъпи съотечественици,

Трети март е и отново хиляди сме пред храма на свободата.

Искам да попитам всички българи: очаквали ли сте, че някога, някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка?!

Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?!

Шипка е място свято, Шипка е костница на „шепата спартанци“: нашите опълченци и воините на руския император Александър II, нашият Освободител.

Вазов е рекъл за опълченците: „България цяла сега нази гледа“. Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас. Героичните епоси са рядкост, но достойнството и характерът са подложени на изпитание всеки ден.

С присъствието си на историческия връх Вие, скъпи съотечественици, помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация.

Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне.

Скоро и нашето време ще бъде в историята. От нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас.

Едно е ясно: историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои.

Нужна е вяра,

нужно е усилие,

дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът.

Честит празник на всички Вас!

Да живее България!

Тържествената церемония на Шипка беше отменена от домакина - Община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса по настояване на д-р Кунчев.

Въпреки това стотици българи от различни краища на страната от сутринта се изкачиха до Паметника на Свободата.

“Закърмен съм с българското, родолюбец съм. Искам да показвам на хората за какво са се борили нашите предци. Разочарован съм, че има толкова малко българи на този ден. Не ме притеснява Ковид-19. Щом съм дошъл тук, значи ми е вътре в сърцето", сподели един от родолюбците пред екипа на Bulgaria ON AIR.

74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край на всеки 3 март се качва на връх Шипка. "Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има. Тя нямаше да бъде и в Европейския съюз. Тук сме да поднесем цветя на този величествен паметник, да се поклоним и да отдадем почит. На този връх е решена съдбата на България, решена е Руско-турската освободителна война, започва преломният момент", разказа той за 3 март.

Друг мъж, изкачил се до паметника на Шипка, подчерта, че днес празнуваме 143 години от освобождението на България от турско робство.

"На политиците ще кажа: Ако не беше този връх, нямаше да я има България! Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина", настоя той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев