АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СЛИВЕН

Почетен караул на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци
03.03.2021 / 18:36

Днес се навършват 143 години от Освобождението на България от османско иго. В Катедрален храм „Свети Димитър“ в Сливен бе отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

Точно в 12 ч., от Градския часовник в Сливен прозвуча химнът на Република България, съпроводен от общ камбанен звън от всички православни църкви в града.

„В този паметен за нас ден, изразяваме благодарност към всички воини, паднали за свободата на Родината и към всички наши сънародници, участвали в Българското опълчение. Тези, които воюваха за сбъдването на всеобщата мечта, много преди Руско-турската освободителна война“, заяви по повод отбелязването на годишнината кметът Стефан Радев. „Днес се прекланяме и отдаваме почит към делата на Апостола, четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Христо Ботев, участниците в Априлското въстание и всички знайни и незнайни синове на България, които са дали живота си, за това да сме свободни! Честит празник на всички сънародници! Да си пожелаем здраве и България да пребъде!, заяви още Стефан Радев, който заедно с областния управител Чавдар Божурски и председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев поднесоха цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венец беше поднесен от името на Сливенския митрополит Иоаникий.

Заради повишената заболеваемост от COVID-19 и необходимостта от спазване на противоепидемични мерки, тази година не се състоя тържествена церемония на централния градски площад.

В празничния ден, ученици от гимназиите „Добри Чинтулов“, „Захарий Стоянов“ и училище „Пейо Яворов“, осигуряват почетен караул на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Илюминациите от Хамам баир по повод Националния празник ще започнат от 20 ч.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев