АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИН АНГЕЛОВ: В ЦЕЛИЯ СВЯТ ИМА ОПАШКИ САМО В БЪЛГАРИЯ СЕ ГОВОРИ ЗА ХАОС

Костадин Ангелов
01.03.2021 / 17:37

Преди малко пристигнаха 21 060 дози от ваксината на на „Пфайзер“ и те ще бъдат разпределени между личните лекари и РЗИ-тата. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Ваксината ще се разпредели до 6-те региона в страната и след това ще бъде разпределена между РЗИ-тата. Тази сутрин създаваме логистика за разпространяване на ваксините между личните лекари и РЗИ-тата“, каза още той

„В хода на една световна пандемия всяко решение трябва да бъде основано на реалността. Водим война и коронавирусът е противникът. Той променя своята тактика постоянно и ние трябва да бъдем пластични, за да се борим с него. Стратегията, която избрахме със зелените коридори беше, защото имаше много ваксини във ваксинационните центрове, а не идваха хората, които бяха записани. Не сме рискували възрастните да останат без ваксини, защото поръчаните количества ваксини от всеки вид ваксина са достатъчни за ваксиниране за около 3 млн. души. 30% от ваксинираните до момента граждани са възрастни хора между 64 и 85 години, включително такива с хронични заболявания и в социални домове“, посочи Ангелов.

„В тази група от 212 000 ваксинирани са включени всички направени ваксиним като започнем от лекарите, социалните институции, учителите до 4-та фаза на ваксинационния план. Това са две отделни стратегии – да се стартира от възрастните хора, каквато избраха едни държави, и да се започне от лекарите, която избрахме ние. Не сме оставили възрастните хора“, заяви той.

„В целия свят имаме непредвидим вирус и навсякъде има опашки. В света не се говори за хаос, а за желание на хората да се ваксинират. Само тук се говори за хаос. Вторите дози се пазят за всички, на които им е направен първа доза. Оттук нататък не се пазят втори дози от „Астра Зенека“, защото това не е необходимо - те ще са достатъчни. Предпочитам хората да са по опашки, вместо да чакат линейки. Битката ще бъде в една единствена посока – хората да бъдат здрави. Хората бяха връщани, защото лечебните заведения не се съобразиха с нашата препоръка да качат на видно място на страниците си кога работят с граждани“, посочи той.

По темата за предстоящите избори, министъърът заяви: „Премиерът ме покани да стана министър, надявам се защото съм доказал, че мога да управлявам хора и процеси в сферата на здравеопазването“.

„Това, което мога да дам в областта на здравеопазването, ще ми даде възможност да постигна основната цел на всеки един лекар - да подобря живота и здравето на всеки български гражданин. Говорихме преди повече от месец с премиера. За мен това ще е още една възможност да продължавам да се срещам с хората и да обсъждаме ваксинацията и всичко, което ще ни помогне да се избавим от тази епидемия. Разбрах нещо много важно в хода на пандемията - понякога се налага да воюваме с всеки един човек, да го убеждаваме и да го избавяме от страховете му. Ако мога да постигна тази цел, с удоволствие ще го направя. За мен е много важно какво успяхме да постигнем за това време. Бяхме на едно от първите места по заболяемост и смъртност в ЕС, сега сме на 25-то по заболяемост и на едно от средните места по смъртност. Преди към края на ноември желаещите да се ваксинират бяха с 12% по-малко от желаещите сега. Това значи, че успяхме да убедим хората да изберат науката пред всичко, което се говори и да пожелаят да се ваксинират“, допълни той.

„За мен е много важно да успея да направя това, в което вярвам и да го правя най-добре – да работя с хората и да бъда рамо до рамо до тях. На хората им липсва доверието и ги владее страхът от неизвестното. Ще насоча моите усилия в това, че можем още много да направим срещу коронавируса. Няма да жаля сили и средства, за да говоря с хората и да можем да спасим повече хора. Моята основна цел е да бъда полезен на хората“, каза още той.

http://epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев