АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ПРЕГОВАРЯМЕ С ГЪРЦИЯ И С ФРАНЦИЯ ЗА ВАКСИНИ НАЗАЕМ

Бойко Борисов
01.03.2021 / 17:34

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в момента се преговаря с Гърция и с Франция, за да получи страната ни ваксини назаем, съобщава БНР.

„Имат забавяне във ваксинирането или хората, за разлика от България, няма опашки за ваксиниране. Да ни дадат сега на заем, за да не прекъсваме ваканционния план като свършат ваксините, защото виждате – свършат, спираме за един-два дена, идват, веднага пак почваме. А пък ние 18 500 000 ваксини сме платили, после ще им ги върнем,“ обяснява премиерът, цитиран от националното радио.

По-рано днес премиерът нареди на здравния министър проф. Костадин Ангелов да бъдат възстановени зелените коридори за ваксиниране.

"Възстановете до 8 март, до следващата доставка, "зелените коридори", заръча премиерът, като поясни, че утре трябва да дойде и още една доставка с ваксини - над 22 000 от Pfizer.

Борисов бе на инспекция в педиатрията в "Пирогов" заедно с министър Ангелов и директора на болницата проф. Асен Балтов.

По-късно от здравното министерство съобщиха, че "От днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“, с цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV."

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини.

Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев