АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС НЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА ВАКСИНАЦИОННИТЕ ПАСПОРТИ, ДАДОХА СИ ТРИ МЕСЕЦА ЗА СЪГЛАСУВАНЕ

Лидерите на ЕС не се разбраха за ваксинационните паспорти
26.02.2021 / 12:32

Лидерите на държавите от ЕС не постигнаха съгласие за ваксинационните паспорти и си дадоха още три месеца за проучване на въпроса, съобщи на пресконференция председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Необходими са ни минимум три месеца за обработката на всичката техническа информация, която трябва да съгласуваме за създаването и използването на подобни паспорти", каза тя.

А председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви: "Направихме голяма крачка към сближаване на позициите в сравнение с нашата среща през януари. Сега ще дадем мандат на Комитета на постоянните представители да направи списък с въпросите, които трябва да решим, за да се използват сертификатите от всички страни в ЕС".

След виртуалната среща на високо равнище Борисов приветства идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от ковид-19 граждани, което би могло да стане само ако имат привилегията да пътуват със сертификати за ваксинация или за естествен имунитет след преболедуване.

Но в същото време се изказа да се запазят личните им данни, което няма как да стане при наличието на такива сертификати, защото сведенията за здравето са лични данни. Освен това според него хората, които не са се ваксинирали, не трябва да бъдат ограничавани да пътуват, което пък би могло да стане, ако пътниците не се разделят на ваксинирани и неваксинирани. Така излезе, че е бил колкото за, толкова и против паспортите.

От думите на самия Борисов се разбра, че е изразил позитивно мнение относно създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията и чрез който се даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. „Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията“, подчерта българският министър-председател.

Той е отбелязал още, че производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки и усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат. "С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок“, заяви министър-председателят.

„Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината“, категоричен бе Борисов. „Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания“, добави той. И призова за солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, "но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население".

По-рано днес Борисов подкрепи Гърция и Австрия в призива им да се въведат общи ваксинационни паспорти, с които гражданите на ЕС да могат да пътуват без ограничения между държавите членки. Противници на тази идея бяха Германия и Франция. И двата лагера имат привърженици сред другите държави, чието съотношение на силите пролича тази вечер на виртуалния Европейски съвет.

По време на посещение в Панагюрище сутринта премиерът Бойко Борисов разкри промяната в позицията си, която в края на януари бе точно обратната. Тогава той смяташе, че такива паспорти не са подходящи, но сега говори друго:

„Тези хора, които са ваксинирани в Европа, които имат антитела и могат да бъдат удостоверени, да се направи един електронен паспорт или "зелен" електронен коридор. Да не се налага да им се правят PCR (тестове), карантини и да не им се препятства пътуването. Със Себастиан Курц (австрийския канцлер - б.р.) и другите колеги сме съгласували, с гръцките приятели, за този електронен зелен паспорт. Няма значение, но да облекчим всички ваксинирани и преболедували да живеят нормален живот", каза Бойко Борисов.

Това е първият сигнал за твърда подкрепа от страна на българското правителство за въвеждането на облекчения за пътуване на граждани, които са имунизирани по естествен път след боледуване или с ваксини.

Как изглежда европейският спор в момента?

Исландия стана първата европейска държава, която издаде сертификати за ваксини в края на януари. Но тя не членува в ЕС и нейното мнение няма тежест на масата в Европейския съвет.

Във вторник Гърция представи дигитален сертификат за ваксинация за тези, които са получили две дози от ваксината. Сред страните, които в момента издават или искат сертификати за ваксина, са Кипър, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Испания и Швеция.

Отвъд Ламанша премиерът Борис Джонсън обяви в понеделник, че правителството му ще разглежда „удостоверения за статут“ за ковид-19 като начин за излизане от здравната криза. Джонсън обаче се стреми да смекчи опасенията, че сертификатите могат да маргинализират онези, които не могат да получат инжекция срещу коронавирус, като заяви, че позицията на правителството на Обединеното кралство ще се определи, „като има предвид многото опасения, свързани с изключването, дискриминацията и поверителността“.

Във Франция дебатът за сертифициране на ваксинация поляризира мненията. Министърът на здравеопазването Оливие Веран многократно заяви, че е твърде рано да се обсъждат паспорти за ваксинация, тъй като по-малко от 2,5 милиона французи от 67 млн. са получили първа доза и остава неясно дали ваксината спира преноса на заразата.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон заяви пред новинарския канал "Франс енфо" на 17 януари, че правителството е "много сдържано" да въведе паспорти за ваксинация. Той каза, че няма да подкрепя програма, която дава права на някои хора, а на други - не.

На въпрос за паспорт, който би позволил на ваксинираните да присъстват на културни събития, френската министърка на културата Розлин Башло недвусмислено изрази неодобрението си, като заяви, че това ще бъде „атака срещу нашите свободи“. „Като любител на свободата трудно мога да си го представя. Ако се стигне до това, това ще бъде стъпка назад”, каза тя пред телевизия "Франс 2" в интервю на 10 февруари.

И все пак шестима от 10 французи биха подкрепили ваксинационен паспорт, ако това означава, че те могат да се движат по-свободно, показа проучване на ИФОП миналия месец.

Мнението на официална Франция се споделя от Германия, Холандия и Белгия, както и от Световната здравна организация (СЗО) и Европейската комисия.

Еврокомисията казва, че няма да прибързва с решение за паспорти, докато толкова голяма част от населението остава неваксинирано. Приблизително само 3 процента от 445 млн. граждани на ЕС са получили две дози ваксина срещу ковид-19.

Вместо това 27-те държави-членки на ЕС се придържат към споразумение, сключено на 28 януари относно набор от принципи за „сертификати за ваксинация срещу ковид-19“. Тези сертификати предоставят стандартизирани доказателства за ваксинация „за медицински цели“ и могат да бъдат използвани, в случай че дадено лице получи втора доза от ваксината в държава, различна от страната, където е получило първата.

Тези документи обаче не позволяват на ваксинираните да пътуват свободно в Европа.

 

Спасяване на туризма

Не е изненадващо, че туристическата индустрия настоява усилено за някакъв вид паспорт, след като търпи съкрушителни загуби поради пандемията. Някои авиокомпании, като австралийския превозвач Qantas, заявиха, че ще направят документацията за ваксините задължителна за всички полети, докато Gulf Air, Emirates и Etihad ще тестват пропуск за пътуване, проектиран от Международната асоциация за въздушен транспорт IATA - Travel Pass.

От ХОТРЕК - Европейска асоциация на хотели, заведения, ресторанти и кафенета, също излязоха с призив да се приеме общ електронен здравен сертификат, който да позволява бърза проверка дали пътниците са ваксинирани или са с отрицателен тест, така че да се ускори преминаването на границите. От организациите подчертават, че дори когато стане по-достъпна, имунизацията не трябва да е задължително условие за преминаване на граници, но ваксинираните пътници и тези с доказан имунитет трябва да бъдат освободени от забрани за влизане, тестване и карантина.

Европейският туризъм понесе огромен удар миналата година с рекорден спад между 51% и 85% .

Надеждите за връщане към ново нормално положение през 2021 г. бяха разбити с повторното въвеждане на общоевропейски заключвания и комендантски час. В последната си международна прогноза IATA прогнозира, че Европа ще бъде най-засегната от последиците в авиацията през 2021 г. с прогнозна загуба от 11,9 млрд. долара.

Други бизнеси също разчитат на цифрови сертификати - като концертни зали, спортни стадиони, театри и фитнес зали, за да успокоят клиентите и да предотвратят разпространението на вируса. Израел заяви, че неговата версия на паспорта за ваксина - Зелената значка, ще бъде използвана, за да позволи на гражданите да имат достъп до места за поклонение, фитнес зали, барове и други културни събития.

Глобални стандарти

СЗО заяви, че се противопоставя „засега“ на въвеждането на сертификати за ваксини като условие за разрешаване на влизането на международни пътници в други страни, предаде БГНЕС.

Експерти като Дакота Груюер, от глобалното публично-частно партньорство ID2020, в момента работят със СЗО за установяване на предложения и глобални стандарти. Грюнер каза, че вероятно ще бъдат разгледани две предложения: едното за документ, показващ доказателство за отрицателен тест за ковид-19, а второто, показващо, че сте били ваксинирани. QR код за изтегляне би позволил достъп, но за хората без смартфони ще се приемат хартиени версии.

Подобно предложение беше налице в края на миналата година, когато Световният икономически форум и фондация Commons Project, швейцарска група с нестопанска цел, започнаха тестване на цифров здравен паспорт, наречен CommonPass, който генерира QR код.

Поверителност и неравенства

Алисън Томпсън, биоетик и доцент в Университета в Торонто, каза в интервю за CBC Radio: „Наистина това, за което говорим тук, е хора с паспорти да имат права и привилегии, които няма да бъдат достъпни за нямащите ваксинационен паспорт“.

"И като се има предвид, че съществуват огромни неравенства в достъпа до ваксини в световен мащаб ... знаете ли, това поражда всякакви опасения дали ще бъде честно - не само дали ще бъде злоупотреба с поверителна информация", добави тя. Според нея ще трябва да има „внимателен поглед към закона за дискриминацията и основните закони за правата на човека“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев