АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПЛАНИРА ПЪЛНО ОТВАРЯНЕ ДО ЮНИ, ЗАПОЧВА С УЧИЛИЩАТА

Борис Джонсън
23.02.2021 / 12:54

Училищата в Англия отварят от 8 март; а от 29 март шестима души или членове на две домакинства ще могат да общуват навън. От 12 април ще отворят магазините, фризьорските салони, фитнесите и ресторантите на открито. На 17 май ще бъдат вдигнати повечето ограничения върху социалните контакти. Четвъртият етап облекчения - от 21 юни, ще маркира премахването на всички ограничения за общуване.

Великобритания планира пълно отваряне до юни, започва с училищата

Това обяви британският премиер Борис Джонсън в парламента. Поетапният план цели премахването на мерките да бъде "бавно, но необратимо". Той се отнася само за Англия - за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия решават техните регионални власти.

Джонсън е под натиск да позволи повече свободи на милиони хора, останали у дома, и да предложи надежда на затворените фирми.

Така наречената пътна карта ще премине през четири етапа с по пет седмици между тях.

"Няма надежден път към Великобритания или свят без COVID. Не можем да продължим безкрайно с ограничения, които омаломощават нашата икономика, физическото и психическото ни благосъстояние и житейските шансове на нашите деца", каза Джонсън пред парламента.

С почти 130 000 смъртни случая Великобритания има петия най-висок брой официални жертви в света от пандемията, а икономиката ѝ претърпя най-големия си срив от над 300 години. Тя наложи едно от най-строгите затваряния и започва да ваксинира изключително бързо.

Дори с обнадеждаващи данни след повече от два месеца ваксинации, предпазливият подход на британското правителство подчертава колко бавен процес ще бъде връщането към нормалността. Кампанията за ваксинация в Англия значително намали случаите, като спадът е около 70% в заразяванията сред здравните работници, които са получили първата доза от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНтех". Около 17.6 милиона британци, над една четвърт от 67-милионното население, вече са получили първа доза.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев