АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГУБЕРНАТОРЪТ НА НЮ ЙОРК В ГИГАНТСКА ДАЛАВЕРА С БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ

Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк
23.02.2021 / 11:26

Един от най-големите дарители на политическата кампания на губернатора демократ Куомо е Greater New York Hospital Association (GNYHA), която, заедно със своите лобисти, е дарила над 2 милиона на неговата кампания. В началото на кризата - през април миналата година, одобреният от Куомо бюджет включва и клауза, която освобождава ръководителите на болници и старчески домове (голяма част от които членуват в GNYHA) от отговорност, ако техните корпоративни решения доведат до смъртта на хора. Тази клауза бързо "нашумява" и цели 27 други щати буквално са я копирали и одобрили.

Пред импийчмънт ли е губернаторът на Ню Йорк? Андрю Куомо, една от "звездите" на Демократическата партия, в който медиите виждаха адекватна реакция срещу коронавирус пандемията за разлика от Доналд Тръмп, е изправен пред тежки обвинения, които могат да доведатдо процедура по неговото отстаняване.

През пролетта на 2020 г. Андрю Куомо беше всеки ден по телевизията, давайки ежедневни брифинги за развитието на пандемията в неговия щат и мерките, които предприема. Това бързо го превърна в един от най-обичаните политици сред демократите предвид по-различния подход спрямо президента Тръмп, който тогава беше (и все още е) враг номер 1 на Лява Америка.

Какво всъщност се е случило? Един от най-големите дарители на политическата кампания на губернатора Куомо е Greater New York Hospital Association (GNYHA), която, заедно със своите лобисти, е дарила над 2 милиона на неговата кампания.

В началото на кризата - през април миналата година, одобреният от Куомо бюджет включва и клауза, която освобождава ръководителите на болници и старчески домове (голяма част от които членуват в GNYHA) от отговорност, ако техните корпоративни решения доведат до смъртта на хора. Тази клауза бързо "нашумява" и цели 27 други щати буквално са я копирали и одобрили.

И докато лидерите на болници, частни клиники и старчески домове се чувстват защитени, главният прокурор на Ню Йорк - Летиша Джеймс, оповести, че през септември администрацията на губернатора е занижила броя на смъртните случаи с между 30% и 50%.

А една от най-приближените на Куомо - съветникът Мелиса ДеРоса дори призна, че не само е скрита информация за броя на починалите, но и причините са били политически - за да не бъде атакуван от администрацията на президента Тръмп, както и за да не срещне удари в съда, защото ако се докаже, че с тази клауза Куомо е изложил на опасност здравето на милиони хора, той ще бъде импийчнат.

Политическите реакции започнаха плахо, но в последните дни се образува лавина от критики и обвинения срещу губернатора. Той дълго време отказа да коментира случая, а впоследствие заяви, че "няма никаква вина", но призна, че е имало забавяне в "обработването на информацията". Републиканските представители в Ню Йорк и консервативните медии настояват за мащабно разследване и ако вината на Куомо се потвърди, да се започне процедура по импийчмънт срещу него. Редица представители на Демократическата партия, особено в крайно лявото ѝ крило, каквато е Александрия Окасио-Кортез, също призовават да се извърши пълно разследване на действията на губернатора, но левите либерални медии засега споменават новината плахо.

Водещият на едно от водещите политически предавания по CNN Cuomo Prime Time - братът на Андрю Куомо - Крис, запазва мълчание по темата, въпреки че през миналата година редовно включваше брат си в предаването и го поздравяваше за "страхотната реакция и управление на кризата, за разлика от *вие знаете кого*". Днес е изслушването на номинирания от Джо Байдън за главен прокурор на САЩ - Мерик Гарланд, и се очаква републиканските сенатори да зададат много въпроси свързани с това как ще се процедира с обвиненията срещу Куомо.

Политическата кариера на губернатора на Ню Йорк и един от флагманите на Демократическата партия в американската политика е под въпрос, но за съжаление почти няма медия у нас която да е отразила най-големия политически, корупционен и здравен скандал в САЩ в момента. Въпреки че дори един от най-известните леви вестници в света като The Guardian ежедневно пишат за това. Ние също ще продължим да следим развитието на случващото се.

Автор: "Американска политика", Фейсбук

Източници:

"Американска политика"

https://www.theguardian.com/.../cuomo-gate-nixonian...

https://www.nbcnews.com/.../trump-made-cuomo-covid-hero...

https://www.wsj.com/.../why-cuomo-should-be-worried-about...

 

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев