АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛЕКЧЕН ПРИЕМ ВЪВ ВУЗ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ НЕДЕЛНИТЕ УЧИЛИЩА ЗАД ГРАНИЦА

 Деца от неделно училище "БулгаринА" в Преска, област Абруцо, Италия Снимка: Facebook
19.02.2021 / 17:59

Облекчават се условията за прием на ученици от българските неделни училища зад граница в държавните ни висши учебни заведения, съобщиха от Министерството на образованието и науката, откъдето подготвят съответните нормативни промени за целта. Измененията са били обсъдени на онлайн среща между министър Красимир Вълчев и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Облекченията ще се отнасят до процедурите, сроковете на кандидатстване, местата за прием в държавните ни висши училища и ще бъдат разписани в проект, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане. Българските кандидат-студенти от чужбина ще влизат в места, субсидирани от държавата, а не в бройки за платено обучение. От тях ще се изисква да са завършили поне две гимназиални години в българско неделно училище в чужбина, една от които трябва да е 12-и клас.

От просветното министерство припомнят, че висшите училища у нас признават резултата от матурата по местния език и сертификат за владеене на български като чужд език на ниво В.2 вместо държавния зрелостен изпит по български език и литература.

За улесняване на избралите български висши училища наши сънародници е създадена и електронна платформа за онлайн кандидатстване.

През настоящата учебна година броят на българските неделни училища в чужбина е 375, а броят на учениците в тях - над 31 000. Финансовото им подпомагане от страна на МОН е в размер на близо 13 милиона лева.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев