АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ РАЗГЛЕЖДАТ ПРОМЕНИ В ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

Народно събрание
18.02.2021 / 09:14

Депутатите ще обсъдят днес окончателните промени в законопроекта за социално осигуряване. Пропусналите да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд в държавния фонд „Пенсии“ 5 години преди възрастта за пенсиониране, ще могат да направят това в периода до 30 юни 2021 година.

Със законопроекта се дава възможност пропусналите да могат да възобновят осигуряването си в универсален пенсионен фонд също за периода до края на юни.

В законопроекта се предлага наред с предвидените и към настоящия момент пожизнени пенсии да се регламентира по-подробно разсроченото плащане. Като пенсионен продукт това ще осигури по-голям процент за осигурените лица да получат по-дългосрочно пенсионно плащане.

Уреждат се 3-те вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове. Пожизнена пенсия старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно плащане, в случаите когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукти.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурени права. Изрично се предвижда, че допълнителният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане, не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на осигурителните вноски, за което се създава и допълнителен резерв.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев