АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ: РАЗРИВЪТ МЕЖДУ РУСИЯ И ЕВРОПА Е В ХОД ОТДАВНА И ИНИЦИАТОР Е ЕС

Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров
15.02.2021 / 15:07

Разривът в отношенията между Русия и Европа продължава отдавна и инициатор на това е Европейският съюз. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предават РИА Новости и Агенция "Фокус".

„По принцип всеки, който се интересува повече или по-малко от ситуацията в Европа, отдавна знае, че в продължение на много години този разрив (в отношенията между Руската федерация и ЕС) се случва - ЕС последователно подкопава отношенията", каза Лавров на пресконференция след преговори с финландския си колега Пека Хаависто в Санкт Петербург.

Според руския министър 2014 г. се е превърнала в своеобразна повратна точка за отношенията между Москва и Брюксел.

„Европейският съюз показа като цяло своята безпомощност по отношение на споразумението, постигнато точно в навечерието на преврата (в Украйна) между правителството и опозицията и под него стоят подписите на Германия, Франция и Полша," подчерта руският дипломат №1.

Миналата седмица Лавров заяви, че Москва е готова да прекъсне отношенията с ЕС, ако Брюксел наложи нови санкции, които представляват риск за чувствителните области на икономиката.

По-късно прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че смисълът на изявленията на Лавров е изкривен - Русия иска да развива отношения с ЕС, но на взаимно уважение и зачитане на интересите и на двете страни.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев