АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СКАНДАЛЪТ "БУРУДЖИЕВА" ИЛИ КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Проф. Светлана Шаренкова
15.02.2021 / 14:45

През последните три-четири години Татяна Буруджиева в коментарите си по отношение на БСП загуби своята обективност и безпочвено критикува партията, в която доскоро членуваше. Наред с това тя от няколко години е официален съветник на вицепрезидента Илиана Йотова, излъчена от БСП. Това й качество налага безпристрастност и умереност в анализите, защото пряко ангажират институцията

„Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш!” Звучи красиво и като принцип, и като фраза, нали? Това са думи на идеолога на Просвещението Франсоа Волтер. Модерните хора са възпитани в този дух, носещ полъха на свободна воля и правото да я изречеш и защитиш. Но каква е реалността в началото на 2021 г. в Република България? От общото правило ще отидем към конкретен пример.

Политоложката Татяна Буруджиева се оплака по държавната БНТ, че Корнелия Нинова е завела гражданско дело за обида и клевета по повод нейни коментари от 2019 г., в които твърди, че Нинова превръща БСП във „вождистка партия”. И видите ли, председателката на БСП се е засегнала от тези нейни „анализи и твърдения”.

И се започнаха вайкания и заклинания от знайни и незнайни политолози, журналисти и социолози: „Ние няма да коментираме Нинова и БСП, защото ще ни осъдят…”. Аргументи „Йок, но: „Бият Паниковски” (по Илф и Петров).

Всеки българин от училищната скамейка помни Бай-Ганьовото „прозрение”, че муха и политик се убиват с вестник. Но кога е било това? След Освобождението, през 19-и век, при липсата на национален елит и прохождаща парламентарна демокрация. И тук следва голямо „НО”! Нали вече сме в Европейския съюз, принадлежим към т. нар. демократичен свят на цивилизовани държави, в които са валидни други ценности, напр. тази на Правовата държава! Това е вписано в Българската конституция от 1991 г. – Републиката ни е Демократична, Правова и Социална. А демократична държава означава, разбира се, свобода на словото и на свободното изразяване на мнение, но Правовата държава те ограничава да лъжеш, да манипулираш или да клеветиш безнаказано. Всъщност това са елементарните и неизменни ценности на т. нар. модерен свят. Ето защо в днешния свят не е рядкост политик да съди медия, журналист, политолог или социолог, когато смята, че са накърнени неговите или на избирателите му интереси, без значение дали лъжите и клеветите са платени или не.

Едва ли може да се отрече, че срещу лидерката на БСП от 4 години се води яростна компроматна кампания, при това не само в жълтите медии, но и чрез псевдополитология и псевдосоциология. Като български политик и гражданин, Нинова има пълното право да защитава честта и достойнството си в съда (както и самата Т. Буруджиева, ако се окаже в нейното положение). Многобройни са клеветническите коментари и непотвърдени обвинения, които уронват престижа на Нинова като лидер на БСП. Те се тиражират масово и многократно, по гьобелсовски, за да се стигне до ситуацията… ”няма значение каква е истината – иди и доказвай, че не си камила…”.

Впрочем днешните медиатори удобно забравят, че такива дела са водили небезизвестните политици Цветан Цветанов и Веселин Марешки, които съдеха политоложката Мария Пиргова, както и вицепремиерът на ГЕРБ Томислав Дончев, много обиден, съдеше журналистката Ива Николова, но в периода преди ПИК да се превърне в присъдружна на Борисов и ГЕРБ медия. Делата се водеха и завършваха с присъди или споразумения, но никой не създаваше драми и нямаше заклинания и призиви да спрат коментарите за участниците в гражданския спор.

Днес, по-малко от два месеца до решаващите за България парламентарни избори, политолози притискат колегите си да не обсъждат БСП, защото Нинова се възползва от гражданското си право да търси съдебна отговорност за уронване на престижа й, но и този на партията с близо милион избиратели. Политологът и социологът е като лекаря – трябва да е обективен, честен и безпристрастен, да поставя диагноза на обществения живот, без да влияе върху хилядите зрители, слушатели и читатели.

През последните три-четири години Татяна Буруджиева в коментарите си по отношение на БСП загуби своята обективност и безпочвено критикува партията, в която доскоро членуваше. Наред с това тя от няколко години е официален съветник на вицепрезидента Илиана Йотова, излъчена от БСП. Това й качество налага безпристрастност и умереност в анализите, защото пряко ангажират институцията Президент на Република България.

Буруджиева е от семейство на комунисти и социалисти – нейният баща е част от групата антифашисти, известна като „Черните ангели“, които ликвидират фашистки престъпници, по-късно в социалистическия период е достоен български генерал и патриот. Самата тя бе началник на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев и бе спусната „отгоре” със една сламена шапка за народен представител от Разград.

Жалко е, ако основата на критиките й към Нинова са лични – във връзка с прекъснатите привилегии и високи постове от името и за сметка на партията, както и псевдоидейна – от името на все по-арогантната фракция около проваления с 10 последователни изборни загуби Сергей Станишев, която продължава да налага на партията Истанбулската конвенция, Пакта за миграция, „Кръгла маса” за сговор с ГЕРБ.

Често казваме, че крайно време е да се сменят политическият Модел и Елит. Но не по-малко актуално е да си отиде и политологическият и социологически Модел на мантрите, заклинанията и внушенията, на лъжливите предизборни анкети и „научното обслужване” на плащащите политици, на врачуването и клеветата, маскирани като анализ.

Към днешна дата е ясно, че само системната БСП начело с Нинова може да отстрани мафиотско-мутренската власт на Борисов и ГЕРБ. И това е, защото още когато стана лидер на БСП, Нинова обяви война на Задкулисието и договорките както в партията, така и в държавата и обществото. Доказа на дело, че няма да прави явни и скрити коалиции с ГЕРБ и останалите политически субекти, и стана неудобна на Статуквото, което драпа за следващ мандат, власт и пари. А със Статуквото вървят и присъдружните и придворни политолози, социолози и журналисти.

Нужни са Промяна и рестарт на държавността! Да я направим заедно!

Източник: big5.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев