АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ ЩЕ ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА С ЧАСТИ ОТ АВСТРИЯ И ЧЕХИЯ

Затворено
12.02.2021 / 11:29

Германия ще забрани пътуванията от граничните райони на Чехия, както и от австрийския Тирол заради обезпокоителната вълна от коронавирус от по-заразния щам.

Както съобщи вътрешният министър Хорст Зеехофер, провинциите Бавария и Саксония са поискали от правителството да класифицира Тирол и граничните региони на Чехия като зони с мутация на вируса и да въведе граничен контрол.

Въпросът вече е договорен с германския канцлер Ангела Меркел и от тази неделя ще започне да действа граничният контрол.

Министерството на вътрешните работи съобщи в профила си в Tуитър, че ще бъдат въведени контролно-пропускателни пунктове, въпреки че ще има определени изключения, включително за поддържане на търговски връзки.

В края на януари Германия забрани влизането на пътници от райони, класифицирани като зони на мутация, които са най-силно засегнати от новите и по-заразни варианти на коронавируса.

Предвидени са отделни изключения на лица, имащи право да влязат в Германия, сред които завръщащи се в родината си германци и основни работници като лекарите.

Правителството на Ангела Меркел е особено обезпокоено от южноафриканския щам, циркулиращ в Тирол, и от британския вариант, разпространен в Чехия.

Австрия вече разпореди да се спрат гражданите да напускат Тирол, който по думите на канцлера Себастиан Курц е засегнат от най-голямото огнище в Европа от южноафриканския щам.

Всеки, който иска да напусне района трябва да покаже отрицателен тест за коронавирус. Нарушителите ще трябва да платят глоба до 1450 евро.

Междувременно провинция Саксония, която граничи с Чехия, заяви, че от събота налага по-строги проверки, които ще засегнат и трансграничните работници.

Ще имат право да пътуват единствено лекарите или служителите в домове за възрастни хора. От тях ще се изисква да правят ежедневни тестове за коронавирус и да се ангажират да пътуват само между домовете и работните си места.

Междувременно чешкото правителство обяви, че ще блокира три засегнати района, включително два на германската граница, като по този начин ще попречи влизането и излизането от тях.

Чешките служители в областта на общественото здравеопазване искат мярката да е в сила от три седмици, въпреки че вероятно ще има изключения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев