АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТСКО ВЕТО ВЪРХУ ПРОМЕНИ В НПК ЗА ФИГУРАТА НА СПЕЦИАЛНИЯ ПРОКУРОР

Президентът Румен Радев
10.02.2021 / 13:15

Президентът Румен Радев наложи вето на промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които въвеждат фигурата на специален прокурор с правомощия да разследва обвинител номер едно или негови заместници.

Според президента приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник.

С въвеждането на нова длъжност „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

В мотивите си президентът посочва, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и срещу лица на висши държавни длъжности, е основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас.

За последната година и половина това е третата различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема.

Според Радев люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев