АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ЧЕСТВА 142-ГОДИШНИНАТА СИ

Българският парламент чества своята 142-ра годишнина
10.02.2021 / 11:14

Българският парламент чества своята 142-ра годишнина. На този ден през 1879 г. се свиква Учредителното събрание във Велико Търново, което гласува първата българска конституция.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна ролята на събитието за изграждането и развитието на възстановената ни държава. Караянчева припомни, че идва краят на мандата на 44-тото Народно събрание и подчерта:

„Скоро избирателите ще дадат своята оценка как сме работили, отговорихме ли на техните очаквания, откликнахме ли на техните проблеми, намерихме ли правилните решения. Но каквито и слабости и грешки да допуснахме, смятам, че не се отклонихме от правилната посока – България да бъде част от семейството на демократичните и правови държави, стремящи се към мир, свобода и благоденствие“.

Народното събрание ще обсъди на първо четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които общините ще имат право да въвеждат нискоемисионни зони в градовете и да забраняват замърсяващи коли. Депутатите ще обсъдят възможността общинските власти да ограничават влизането в определени райони на градовете на най-замърсяващите превозни средства. Мярката, предвидена в закона за чистотата на атмосферния въздух, ще се прилага за общините, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо влияние върху качеството на въздуха.

В дневния ред на парламента са и окончателните промени в Административно процесуалния кодекс, с които се въвежда разпоредбата първата инстанция, а не Върховният административен съд, да проверява редовността на касационните жалби по административните дела.

Депутатите гласуваха и прекратяване на пълномощията на народния представител и председател на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов от ГЕРБ. Николов подаде оставка в понеделник, като я обоснова с решението си да участва в конкурса за ново ръководство на Българския енергиен холдинг.

Парламентът ще гласува и отпускането на пожизнени месечни парични награди в размер на 700 лева на писателя Антон Дончев, актрисата Цветана Манева, на скулптора Георги Чапкънов и на още петима културни дейци за особени заслуги към българската държава и нация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев