АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИН АНГЕЛОВ: ОГРАНИЧИТЕЛНИТЕ МЕРКИ НЯМА ДА БЪДАТ ЗАТЯГАНИ

 Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов постави в Бяла началото на проект за модернизация на спешната помощ в страната. Снимка: Ася Пенчева
09.02.2021 / 15:47

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов постави в Бяла началото на проект за модернизация на спешната помощ в страната.

Снимка: Ася Пенчева

Здравният министър Костадин Ангелов отчете повишаване на заболеваемостта у нас, но обяви, че ограничителните мерки няма да бъдат затягани до достигането на средно 200 новозаразени на 100 хиляди души за две седмици:

"Ако числата на 14-дневна база като заболеваемост са под 200 на 100 000 души, няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези мерки към настоящия момент дават резултата, който ние търсим, и системата на болничното здравеопазване може да се справи при тези числа", заяви здравният министър при започването на строеж на нова сграда за Спешната помощ в град Бяла.

Ангелов допълни, че съгласно решението на ваксинационния щаб, ваксината на "АстраЗенека" у нас е одобрена за всички пълнолетни лица, включително тези на възраст над 55 и 65 години.

Отрицателният PCR тест остава засега единственото условие за влизане в страната, обяви министър Ангелов и отрече възможността за въвеждане и на антигенни тестове:

"Единственото нещо, което към момента е решение, което е европейско решение и важи за цялата територия на Европейския съюз, е влизането с отрицателен PCR тест. Отново казват българските здравни власти в лицето на здравния министър, в лицето на всички институции, които осигуряват този контрол, се ръководим от протокол, който важи за цяла Европа. Идеята ни е да гарантираме сигурността на всички нас, не за да затрудним движението на хората. Нека да бъдем максимално добре разбрани. Разбирам желанията на всички, които са в туристическия бранш. Ще направим среща, ще търсим най-добрите решения, за да не пречим на този бранш, но те не могат да бъдат за сметка на здравето и живота на хората и по-ниска сигурност".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев