АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ЕКСПУЛСИРА ДИПЛОМАТИ, УЧАСТВАЛИ В ДЕМОНСТРАЦИЯ В ЗАЩИТА НА НАВАЛНИ

Кремъл
05.02.2021 / 18:58

Русия експулсира германски, шведски и полски дипломат заради участието им в неразрешените от властите протести в подкрепа на опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални. По-рано случаят „Навални“ беше обсъден на среща между руския министър на външните работи Сергей Лавров и върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

На пресконференцията след преговорите Борел заяви, че е настоял Навални да бъде освободен и да започне разследване на опита за отравянето му. В същото време ръководителят на европейската дипломация каза, че засега нито една държава от Европейския съюз не е предложила въвеждането на санкции срещу Русия заради Навални и че въпросът ще се обсъжда в Съвета на външните министри.

Сергей Лавров заяви на свой ред, че руската страна гледа на евентуалните бъдещи санкции като на вътрешен проблем на Евросъюза:

"Свикнали сме с това, че Евросъюзът все по-често прибягва към едностранни рестрикции без легитимни основания. Организираме живота си, изхождайки от това, че Евросъюзът е ненадежден партньор. Поне на дадения етап".

Малко преди началото на срещата Лавров – Борел московски съд започна ново дело срещу Навални– този път за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война. През лятото по телевизията беше излъчен агитационен видеоклип, в който публични личности, сред които 94-годишният ветеран Игнат Артьоменко призовават да се гласува в подкрепа на президентските поправки в конституцията. Тогава Алексей Навални нарече участниците в клипа „позор за страната и предатели“. Ако бъде признат за виновен, Навални ще бъде осъден да плати глоба или да положи общественополезен труд.

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел остро разкритикува изгонването на трима европейски дипломати от Русия. Като уточни, че е научил това по-рано при срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, Борел отхвърли твърденията, че дипломатите са извършвали дейност, несъвместима със статута им. "Решението трябва да се преразгледа. Подчертах единството на ЕС и солидарността със страните-членки", допълни дипломат номер 1 на Общността.

Протестиращите в Русия заявиха, че няма да правят мащабни протести в идните седмици

Организаторите на акциите в Русия в подкрепа на Алексей Навални заявиха, че през следващите няколко седмици няма да има нови мащабни протести. Те ще бъдат подновени през пролетта, заяви Леонид Волков, ръководител на регионалната мрежа на Фонда за борба с корупцията.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев