АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРЕЛ: ЕС И РУСИЯ ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ ВЪПРЕКИ РАЗЛИЧИЯТА

Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров и Жозеп Борел (вляво)
05.02.2021 / 18:45

Европейският Съюз и Русия имат желание да продължат сътрудничеството си въпреки различията. Това заяви върховният представител на Евросъюза Жозеп Борел след преговори в Москва с руският министър на външните работи Сергей Лавров.

На обща пресконференция след преговорите Лавров и Борел очертаха въпросите, по които Москва и Брюксел намират допирни точки.

Това са израелско-палестинският конфликт, Сирия, Либия, Афганистан и ядрената сделка с Иран.

Лавров изрази надежда, че Съединените щати ще се върнат към изпълнението на ангажиментите си по многостранното споразумение с Ислямската република.

Борбата срещу коронавирусната инфекция също беше в дневния ред на срещата. Борел нарече създаването на руската ваксина „Спутник V“ добра новина за цялото човечество и изрази надежда, че тя може да бъде сертифицирана на територията на Евросъюза.

Сред темите, по които двете страни остават на противоположни позиции, са Украйна и случаят „Навални“.

Жозеп Борел настоя за освобождаването му от затвора, а Сергей Лавров припомни, че Русия така и не е получила убедителни доказателства за отравянето на опозиционера.

В началото на преговорите Сергей Лавров и Жозеп Борел констатираха лошото състояние на отношенията между Москва и Брюксел.

„Главният проблем, с които се сблъскваме, е липсата на нормалност в отношенията между Русия и Европейския съюз“, заяви Лавров.

А Борел отговори:

„Със сигурност нашите отношения са сериозно обтегнати и случаят „Навални“ е най-ниската точка в тях“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев