АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАХАРОВА: ЛАВРОВ ЩЕ ПИТА БОРЕЛ ЗАЩО НА ЗАПАД ЛЪЖАТ ЗА РУСИЯ

Мария Захарова
04.02.2021 / 21:54

На утрешните преговори с върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров възнамерява да постави въпроса за преднамереното изкривяване на картината за ситуацията в Русия, съобщи говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и Агенция "Фокус".

„Целият този комплекс от въпроси - за недопустими изявления, за псевдооценки, за изкривяване на факти - ще повдигнем утре по време на преговорите между Сергей Лавров и върховния представител на ЕС за външните работи г-н Борел, който пристига у нас на посещение. Нека ви припомня, че това е планирано посещение“, каза тя.

По нейните думи, Западът провежда „координирана информационна кампания“ срещу Русия, глобален опит за сдържане на страната, целта им е намеса във вътрешните работи.

„Между другото, ние в никакъв случай не сме единствената мишена на нашите западни партньори. Те са загрижени за всички, които могат да се конкурират с тях по един или друг начин, евентуално ще могат, или ги изпреварват по някои въпроси“, обясни говорителят на руското външно министерство.

През последните дни, във връзка със ситуацията около Алексей Навални, западните страни изопачават фактите за случващото се в Русия и също повтарят „набор от неоснователни обвинения“ срещу Москва, заяви още Захарова.

„Разбира се, Съединените американски щати си дадоха водещата роля, те дирижират целия този хор . Ще има отделен разговор с тях“, отбеляза Захарова. Тя посочи значителната роля на Великобритания, Германия и Франция в антируските действия.

„Изглежда, че западните власти просто отказват да видят какво се случва в техните страни, какво се случва всеки ден в Европейския съюз, какво се случва тези месеци в Съединените американски щати. Те просто умишлено отклоняват вниманието на световната общност от ситуацията в собствените си страни, като се фокусират върху тяхната визия за ситуацията в Русия“, обяснява още Захарова.

Тя добави, че атаките срещу Русия няма да помогнат на западните държави да се справят с вътрешните им проблеми.

„Мога да дам съвет. Цялата тази енергия, която влиза в критикуването на страната ни, трябва да се използва за мирни цели, а именно за решаване на въпроси, които са от значение за гражданите на вашите държави - страните от ЕС и НАТО“, завърши дипломатът.

По-рано беше съобщено, че в Московския градски съд, където във вторник на изходно заседание на Симоновския окръжен съд беше разгледано искането на ФСИН за замяна на Навални с реална присъда по делото Ив Роше, имаше около 20 представители на посолствата на различни държави.

Захарова нарече явяването на служители на чуждестранни посолства на процеса „политическа акция“ и заяви, че Москва ще реагира на всеки случай на намеса във вътрешните работи на чуждестранни дипломати.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев