АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЕРИЙ ТОДОРОВ: НАВАЛНИ Е ЗАЛОЖНИК НА МНОГО ПО-ГОЛЯМА И ЖЕСТОКА ИГРА

Валерий Тодоров
03.02.2021 / 10:31

Той не е електорален лидер и не може да спечели победа на избори. Късно снощи московски съд анулира условната присъда на руския опозиционен лидер Алексей Навални по делото за измама и я замени с ефективна от три години и половина лишаване от свобода. След приспадане на времето, прекарано под домашен арест, Навални ще бъде затворен около две години и осем месеца в трудово-изправителна колония.

„Властите нямаха друг избор при този силен натиск отвън. Всяко отстъпление щеше първо да окуражи протестите вътре, второ – да покаже слабост на властите, трето – да даде повод за още по-силен натиск. Този развой беше очакван“, коментира в предаването „Преди всички“ дългогодишният кореспондент на БНР и БНТ в Русия Валерий Тодоров.

„Русия е държава с много силна президентска власт, със стръмна пирамида на властта, така че подчинението на властите, макар те формално да изглеждат разделени, е ясно. Има много строго фиксиран център на властта – в Кремъл. Оттук нататък вече един по-малък проблем може да се превърне в политически залог“, поясни Тодоров.

„Истината е, че той извън Русия няма какво да прави. Той е необходим вътре в Русия. За съжаление Навални е заложник на една много по-голяма игра на противопоставяне. Режисурата е от двете страни на Океана. Това е много жесток спектакъл, жестока игра“, заяви журналистът.

Според него недостатъчното познаване на руския характери и ситуацията в Русия са довели до създаването на нагласи и впечатления, че властите могат да отстъпят. „Беше ясно още от самото начало, че властите няма да отстъпят. Даже присъствието на дипломати в залата, което е безпрецедентно, не можеше да повлияе на решението на съда, което беше предопределено.“

Втвърдяването на позицията на Запада към Русия и към Путин води до втвърдяване вътре в Русия, припомни своя теза Тодоров.

„По теорията на обсадената крепост, следва втвърдяване на позицията на властите и едно негласно полуодобрение от страна на обществото. Всеки, който малко или по-дълго е пребивавал в Русия, познава много добре този синдром.“

Навални не е електорален лидер – той не може да спечели победа на избори, подчерта журналистът. По думите му той се превръща в лидер на фона на санкциите и натрупаното недоволство сред част от интелигенцията, но „ако някой си представя как Навални дразни мечката да излезе от бърлогата и отвън я чакат да я сложат в клетка, това няма да стане точно така“.

По-вероятно е Алексей Навални да не излежи целия срок на наказанието, прогнозира Тодоров. „Това е колония с общ режим. Целта на властите е да потушат с тази мярка надигащата се вълна на протестите. Ще видим дали тя ще утихне или ще се разрасне още повече. При всички случаи отсъствието на лидера ще влияе.“

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев