АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ НА НС: ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ И ХАЗАРТА

Менда Стоянова
03.02.2021 / 09:24

Новите промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение ще бъдат обсъдени на първо четене в бюджетната комисия в парламента.

В петък председателят ѝ Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ внесоха промени, с които се въвежда държавен монопол върху хазартната игра кено.

Текстовете са в преходните и заключителни разпоредби на закона за извънредното положение, но без мотив какво налага спешността им.

Новите текстове влизат в сила в момент, в който вече поредните промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, вече са приети на първо четене.

С тях се предлагат промени, в които прецизират текстовете за бинго, както и за отпадане на кеното от списъка с хазартните игри, за които важи изключението за държавния монопол.

Цялостните промени, които практически са в Закона за хазарта, са аргументирани с неясноти в тестовете, които могат да създадат ситуация на злоупотреба. Спешността на промените не е аргументирана, но анализатори веднага направиха паралел със скандала около хазартните игри на Васил Божков. След като заради неправилно тълкуване на закона, компаниите му бяха облагали залозите по благоприятен за бизнеса на Божков начин, първо бяха отнети лицензите им и второ организацията на лотарийни игри – одържавена. Кеното, макар и вид лотарийна игра, не е популярна в България.

С новите текстове се правят промени и в Закона за семейните помощи, като се приравняват правата на близки и роднини, които отглеждат дете с 90 и повече процента увреждания, на тези на професионалните приемни родители, които полагат грижи за дете с такава степен на увреждане. Удължава се срокът и на определени облекчения, считани за държавна помощ, които се получават през данъчното облагане за земеделските производители и през корпоративното облагане.

Парламентът ще разгледа на второ гласуване изменение в Закона за кредитните институции и в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, според седмичната проектопрограма. В седмичната програма на депутатите е включено първо четене на Законопроект за дружествата със специална инвестиционна цел и за дружествата за секюритизация.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев