АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИ ЗАРАДИ COVID-МЕРКИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ

 Протест срещу противоепидемичните мерки в Австрия
01.02.2021 / 09:05

В редица европейски държави мерките в карантината предизвикват протести и ответни мерки от властите, Испания затвори границите си с Португалия заради новите щамове на коронавируса.

Близо 500 души бяха арестувани в Брюксел по време на неразрешен протест срещу Covid-мерките. Белгия се подготви за възможно разрастване на протестите след бурните протести и размирици в съседна Нидерландия в последните седмици.

В Амстердам също се стигна до арести. Полицията разпръсна събрало се множество, за да предотврати демонстрация срещу карантинните мерки. За неспазване на социална дистанция и нарушаване на забраната за обществени събрания са задържани 30 души.

Във Виена, около 5 000 души излязоха на така наречена разходка срещу правителствените мерки, като не са спазвали изискванията за дистанция и носене на маски и са щурмували автомобили по централния булевард Рингщрасе. Стигна се и до арести.

В знак на протест и въпреки забраната отварят врати заведения в унгарската столица Будапеща и в хърватската - Загреб.

В опит да ограничи новите щамове, Испания затвори сухопътните си граници с Португалия. До 10 февруари преминаването е разрешено само за работа, обучение или посещение на съпрузи.

В Гърция се възобновява работата на средните училища. Изключение е районът на Атина, където отварят само прогимназиите заради по-интензивното разпространение на коронавируса.

В Полша отново отварят търговските центрове и музеите

Във Франция от вчера се влиза само с отрицателен PCR тест, забранени са и всички пътувания от и до страни извън Европейския съюз. Изключения за наличие на тест са предвидени за пограничните работници, а забраната на пътуванията извън Евросъюза няма да важи при наложителни причини.

В опит да ограничи новите щамове Испания затвори сухопътните си граници с Португалия. До 10 февруари преминаването е разрешено само за работа, обучение или посещение на съпрузи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев