АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК ПРЕДЛАГА ПО-СТРОГИ КОРОНАВИРУСНИ МЕРКИ ПРИ ПЪТУВАНЕ ДО И В РАМКИТЕ НА ЕС

Урсула фон дер Лайен
25.01.2021 / 18:38

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в понеделник, че ЕС предлага допълнителни мерки при пътуване в светлината на разпространението на нови варианти на коронавируса, които изглеждат по-заразни.

Тя призна, че новите мерки ще бъдат "трудни, но необходими" и каза, че ЕС трябва "да пази безопасността и да не се препоръчват пътувания от несъществено значение".

Фон дер Лайен написа в Туитър, че ще се прилагат по-строги мерки за пътници към и от райони с по-висок риск, включващи тестване, карантини и бъдещ общ европейски формуляр за локация на пътници за влизащите в ЕС.

Тя обаче подчерта, че "трябва да избягваме затваряне на границите и да поддържаме продължаващо функциониране на единния пазар", като посочи, че достъпът до основни стоки, като храни или лекарства, е необходим "сега повече от всякога".

В допълнение към тези актуализации относно пътуванията извън ЕС, днес Комисията представя и предложение за актуализиране на препоръката на Съвета за координиране на мерките, засягащи свободното движение в рамките на ЕС.

Комисията предложи актуализация на препоръката на Съвета от миналия октомври за координиране на мерките, засягащи свободното движение в рамките на Европейския съюз.

В светлината на новите варианти на коронавирус и големия брой нови инфекции в много държави членки е необходимо силно да се обезсърчат несъществените пътувания, като същевременно се избягват затваряне на граници или пълни забрани за пътуване и се гарантира, че функционирането на единния пазар и веригите за доставки остават непрекъснати. Следователно са необходими допълнителни целенасочени действия за осигуряване на координиран подход по отношение на мерките, ограничаващи свободното движение в рамките на ЕС.

Предложението на Комисията определя допълнителна координация в две области, в които държавите членки вече са се договорили да работят заедно:

Актуализация на договорения цветен код за картографиране на рисковите зони и по-строги мерки, прилагани за пътници.

Актуализация на общия цветен код:

В допълнение към съществуващите цветове на зелено, оранжево, червено и сиво, Комисията предлага да се добави „тъмно червено“, за да се посочат областите, в които вирусът циркулира на много високи нива. Това би се отнасяло за район, където 14-дневният процент на заразени с Covid-19 е над 500 на 100 000 души.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) ще продължи да публикува актуализирани версии на картата въз основа на данни, предоставени от държавите-членки.

По-строги мерки за пътници от райони с по-висок риск:

Съгласно съобщението на Комисията от 19 януари, в което се посочват действия, необходими за избягване на трета вълна, Комисията предлага всички несъществени пътувания да бъдат силно обезсърчавани, докато епидемиологичната ситуация значително се подобри. Това се отнася особено за пътувания до и от „тъмночервени“ зони. По този начин държавите-членки следва да осигурят съгласуваност с мерките, които прилагат за пътуване в рамките на собствената си територия.

За хората, пътуващи от „тъмночервена“ област, държавите членки трябва да изискват от тях да бъдат подлагани на Covid тест преди пристигане и да се подлагат на карантина, препоръчана от Комитета по здравна сигурност и практикувана в момента от няколко държави членки.

Тъй като капацитетът за тестване се увеличи, държавите членки биха могли да използват по-широко тестовете преди заминаване и за зони, които в момента са картографирани като „оранжева“, „червена“ или „сива“. На хората, които се връщат в държавата членка по пребиваване, трябва да бъде позволено да се явят на тест след пристигане.

Комисията предлага и допълнителни предпазни мерки и изисквания за международните пътници в ЕС. Новите варианти на коронавирус и променливата здравна ситуация в световен мащаб изискват по-нататъшни действия, за да се гарантира, че всяко пътуване до ЕС се извършва безопасно.

За да отрази най-новите научни съвети, Комисията предлага също така актуализирани критерии, като отчита скоростта на тестване, позитивността на тестовете и откриването на варианти, които предизвикват безпокойство, когато взема решение относно прилагането на ограничения за несъществени пътувания до ЕС от държави извън съюза.

Допълнителни предпазни мерки при пътуване извън ЕС

Държавите-членки следва да въведат допълнителни мерки, за да гарантират, че пътуването в ЕС се извършва безопасно. Това се отнася до пътуващите до ЕС по съществени причини, гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и членовете на техните семейства, както и пътуващите от страни, за които е премахнато ограничението за несъщественото пътуване:

Задължително тестване преди отпътуване: Държавите-членки трябва да изискват пътниците да са направили отрицателен PCR тест за Covid-19 преди заминаването и да представят доказателство за такъв отрицателен тест. Тестът трябва да се направи най-рано 72 часа преди заминаване; Гражданите на ЕС, жителите и членовете на техните семейства трябва да имат възможност да се явят на тест след пристигане. Задължителното тестване може да се комбинира с изискване за самоизолация, карантина и проследяване на контакти, както и допълнително тестване, ако е необходимо, за период до 14 дни, при условие че държавата-членка налага същите изисквания на своите граждани, когато пътуват от същата държава извън ЕС.

Изключения могат да бъдат решени за някои категории основни пътници, ако такива изисквания биха възпрепятствали самата цел на пътуването. По-специално, транспортните и трансграничните работници следва да бъдат освободени от изискването да представят отрицателен PCR тест и могат да бъдат поискани да представят отрицателен бърз антигенен тест при пристигане. Съществуват и специфични правила за въздушния екипаж.

По-строги мерки за справяне с вирусните варианти: За пътувания с произход от държави, в които е открит вариант на коронавирус, който е повод за безпокойство, държавите членки трябва систематично да налагат мерки за безопасност като самоизолация, карантина и проследяване на контакти за период до 14 дни. По-специално, пътниците трябва да бъдат поставяни под карантирани и да вземат допълнителни тестове при или след пристигане.

Общ европейски формуляр за локация на пътници: Държавите членки трябва да изискват влизащите в ЕС да представят формуляр за локация на пътници в съответствие с приложимите изисквания за защита на данните. За тази цел трябва да се разработи общ европейски формуляр за локация на пътници.

Актуализирани критерии

Следва да се прилагат следните критерии, отразяващи най-новите научни съвети:

14-дневен кумулативен процент на случаи на Covid-19 (т.е. общ брой на случаите на Covid-19 на 100 000 души през предходните 14 дни на регионално ниво) не по-висок от 25;

Скорост на тестване (т.е. брой тестове за инфекция с Covid-19 на 100 000 души, проведени през предходните седем дни) над 300;

Процент на позитивност на теста (т.е. процент на положителните тестове сред всички тестове за инфекция Covid-19, проведени през предходните седем дни) не по-висок от 4%;

Естество на вируса, присъстващ в страната, по-специално дали са открити притеснителни варианти на вируса.

Държавите членки следва също да продължат да вземат предвид реципрочността, предоставена на страните от ЕС.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев