АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПАЗВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯТА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ОТ COVID-19 ДА СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НОВОЗАРАЗЕНИТЕ

Костадин Ангелов
21.01.2021 / 10:46

Продължава да се запазва трайна тенденцията за броя на излекуваните – неколкократно в пъти по-голям от броя на потвърдените случаи на Covid-19 – за 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените е 2993. Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов на редовен брифинг за разпространението на коронавируса.

Заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти на национално равнище към днешна дата е 29%. Най-висока е тя в София-област, следвана от София-град.

Заетостта на интензивните легла е 43% - най-висока в София-област, Силистра, Ловеч и Видин.

На брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че Европейският център за контрол на заболяванията още не е качил данните за заболяемостта на седмична база.

Новите данни за заболеямостта вътре в страната са по-интересни, посочи доц. Кунчев – Разград падна във втората категория – жълтата, до заболяемост между 20 и 60 на 100 000 – това се случва за първи път от няколко месеца.

„Половината от останалите области са в групата на заболяемост между 60 и 120 на 100 000, в резултат на което вече имаме области и в трите различни сфери на заболяемост. Най-висока е заболеямостта за последната седмица във Враца – 186, Бургас – 169, Плевен – 169 и Перник – 163 на 100 000. Най-ниска е в Разград - 59“, отбеляза той.

Но това, което се случва в Европа, никак не е оптимистично, допълни Кунчев:

Изключително притеснени са европейските колеги за ситуацията във Великобритания, а вече и в Ирландия и донякъде в Нидерландия. Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове – в рамките на четири седмици във Великобритания той успя от 10-15% да заеме дял над 75 на сто.

Правилно е да се нарича нов вариант, тъй като промените са толкова малки, че не може да го наречем щам, уточни той и допълни:

„Хубавото при него е, че той не води до по-тежки заболявания, лошото е, че се разпространява по-бързо на базата на високата концентрация, която намираме в носоглътката на хората – тя е между 10 и 100 пъти по-голяма, което значи, че неговата заразност е с пъти по-голяма. Досега в България това, с което си имаме работа 10 души заразяват между 5 и 6 души и затова е намаляващ темп. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27“.

„Това предстои да се случи в Европа. Кога ще достигне до нашите граници, надявам се, колкото се може по-късно, за да сме по-подготвени и болниците за нова вълна хора, които ще имат нужда от лечение, и с това, че все пак по-голям брой хора ще бъдат ваксинирани, макар че не можем да разчитаме в такива кратки срокове, че техният дял ще бъде кой знае колко голям“, посочи Кунчев.

„От медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам“, предупреди главният държавен здравен инспектор.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев