АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: В ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС РЕШЕНИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗА ПАРТИИ, А ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ

Президентът Румен Радев
13.01.2021 / 16:07

Решенията, особено в изборния процес, е да работят не само за определени партии, а за всички български граждани, независимо къде се намират. Това каза държавният глава Румен Радев по време на среща с представители на ръководствата на политически партии „Движение 21“ и „Движение България на гражданите“, предаде Агенция „Фокус“. Разговорът е част от поредицата консултации, организирани от президента във връзка с провеждането на парламентарните избори през тази година.

„Г-жо Дончева, като един от най-опитните юристи и парламентаристи, с дълъг опит върху изборите в България, вие следите как протичат консултациите, но бих искал да кажете мнението си за спецификата на изборите и готовността за тях“, обърна се президентът към лидера на „Движение 21.

Дончева заяви, че гласуването трябва да бъде съобразено със здравните изисквания и правото на глас. „Гласуване не само на болните и карантинираните, но на всички. Освен за тях, големи опасния от възможността от заразяване имат огромна част от гражданите. Не считаме, че на гласуването по пощата трябва да се гледа като екзотичен въпрос“, заяви Татяна Дончева и поясни, че българската поща не е най-добро положение, но има обхват в цялата страна.

„Носенето на една подвижна кутия, наречена подвижна избирателна секция, ще постави въпросът дали ще влизат в жилищата, с тях ще имат ли право да присъстват наблюдатели и застъпници.

Това са някакви камикадзета, които ще отидат при висок риск от заразяване. Всички знаем, че ваксината не дава 100% гаранция срещу заразяване, не пречи да си заразоносител. Тя изисква 3 седмици, в които трябва да се пазиш от заразяване“, каза още тя.

По думите й и до момента има системен проблем да се отказват членове на комисии, а ако се изисква и ваксиниране ще направи процесът невъзможен.

„Гласуването по пощата не е екзотична идея. Това може да реши много проблеми. До гласуване по пощата трябва да се допуснат всички, които изпитват притеснения. Това изисква едни действия по активна регистрация. Съответно и всяко лице да се идентифицира, да подпише заявления, общинската администрация да изпрати по пощата бюлетини и пликове“, поясни Татяна Дончева.

По думите й важна тема за кампанията в провеждането й е достъпът до избирателите. „В рамките на разумното трябва да се осигури достъп до обществените медии“, каза още тя.

Относно датата на изборите, Дончева допълни: „В условията на пандемия, мисля че е наложителна много агресивна кампания за начина, по който ще се гласува с машините. Не виждам, ако ще се заразяваме с машини защо не са спрени банкоматите“.

Държавният глава заяви, че широко се популяризира, че гласуването по пощата е предложение от президентската институция. „Не. С г-жа Йотова имахме обширна онлайн среща с общностите зад граница, зад тях това ще е единствената опция. Да не говорим за пътуване, струпване на хора, липса на помещение. Повдигате и поглеждате от друг ъгъл гласуването по пощата. Има упорит отказ да се разглежда този проблем от хора в парламента и институции. Според мен не трябва да се абдикира от този проблем, трябва да бъде надлежно обсъден. Казусът има много малко време до изборите, не може да се отваря изборният кодекс, ще се отвори само за карантинираните.

Ще минат тези избори, ще има нов парламент, който ще влезе с много въпроси. Кога най-после ще се отвори изборният кодекс, не от избор за избор и не за интересите на определена партия. Кога ще има промени в интерес на българските граждани“ обърна се Радев към Дончева.

Лидерът на „Движение 21“ коментира, че когато има проблем парламентът става много акуратен. „Става дума за удобство в условията на пандемия, но не се притеснявам, че под натиска на обстоятелствата се взема едно такова решение. Не можем да избягаме от политици, които гледат моментния интерес“, обясни Дончева. „проблемът на са болните и карантинирани хора, измененията трябва да са за всички“, каза още тя.

От своя страна Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“, коментира, че консултациите са единствения начин за подхождане към сериозни и важни решения като дата за изборите. „За жалост политическата партия, която управлява в момента, не се научи да прави толкова широки консултации с експерти и обществото“, заяви той.

Относно темата с ваксинирането, Делчев поясни: „Оказва се, че за 6 месеца българската държава е поръчала толкова ваксини, че евентуално да ваксинира половин милион граждани. Това е по-малко от 10%, около 5-6, което е крайно малко. Дава ни ясна представа колко ще са горе – долу ваксинираните до изборите, ако са края на март или началото на април. Това означава, че ваксините няма да стигнат за гражданите, но и за изборната администрация, за застъпниците.

Стигаме до извода, че държавата няма да е направила нужното, за да има спокойствие в населението. Ключовият въпрос е защо. Това некомпетентност ли е, продажба на националния интерес или просто едно умишлено действие“, каза той.

По думите му най-много от ниска избирателна активност печели настоящата власт. „Надявам се на голяма изборна активност“, допълни Делчев. Според него машинното гласуване дава възможност да предотвратяване на част от манипулациите.

Президентът Румен Радев коментира, че темата за машинното гласуване е много важно. „На практика смесването на машинен и ръчен вот, обезсмисля машинното гласуване, затова и наложих вето. Трябва да има ясна методика за сертифициране и тестване на машините, която да не дава само проверка само на техническите параметри, а да внуши доверие в машините. Това трябваше отдавна да е готово“, поясни Радев.

„Надявам се в останалото време до изборите да има тази откритост, за да разгърнем информационна кампания, да има доверие. Това е най-важното“, каза още той.

„Най-важният елемент в доверието към изборния процес е обществото да бъде информирано. Решенията, особено в изборния процес, е да работят не само за определени партии, а за всички български граждани, независимо къде се намират“, допълни държавният глава

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев