АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ.АНГЕЛОВ: ОБНАДЕЖДЕН СЪМ ОТ ТЕМПА НА ВАКСИНАЦИЯ, ОБМИСЛЯМЕ ПРОМЯНА НА МЕРКИТЕ ОТ ФЕВРУАРИ

Костадин Ангелов
13.01.2021 / 16:00

„Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинацията. Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари”. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка от ваксините на Moderna.

Така имунизационната кампания у нас продължава с 2 различни ваксини.

От другата седмица стартираме започването и на втора фаза от имунизацията, добави проф. Ангелов.

"Първа фаза на ваксинирането ще приключи вероятно докрая на този месец. От другата седмица стартираме във всички региони, където сме осигурили достатъчно количества ваксини за първа фаза, стартираме започването и на втора фаза. Тя ще започна от домовете за възрастни хора и от учителите", каза Костадин Ангелов.

Той поясни и как ще бъдат ваксинирани учителите.

"Вчера имахме среща с директорите на 6-те региона в страната. Ще се направи организация, която ще бъде в зависимост от съответната характеристика на населеното място или ще става в училищата с екипи, които ще ходят от РЗИ, или от личните лекари, но предимно колегите от РЗИ ще извършват тази ваксинация", коментира още Ангелов.

Той поясни, че заявилите да бъдат ваксинирани медици са по-малко от 100 хил. души. "Говорим за тези, които са в лечебните заведения. Започваме стоматолозите и фармацевтите. Желаещите в домовете за възрастни хора са приблизително около 21 %. 21 % от 15 хил. души са приблизително 3000 човека. Двете фази ще вървят паралелно, като ние ще увеличим ваксинирането на хората на дневна база. Ако се осигури ваксиниране на всички, които са в първа фаза, т.е. ваксините са осигурени за тях, започваме паралелно с това и втора фаза. Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизацията. В това число и личните лекари", добави проф. Ангелов.

Министърът уточни, че са изразходени около 16 500 ваксини. "Очакваме още на 18 януари 35 хил. дози от ваксината на "Пфайзер", така че имаме достатъчно ваксини за всички", обясни Ангелов.

Той обърна внимание, че страната ни по брой ваксинация се намира на задоволително място сред европейските държави. "Ние не сме оползотворили пълната възможност от ваксиниране. Вие видяхте, че имаше ден, в който бяхме постигнали почти 4000 ваксинирани. Ако вървим с това темпо, изключително добре изглеждат нещата в България", каза още министър Ангелов.

Той обяви, че е изключително обнадежден от темповете на ваксинация, с които вървим.

Министърът коментира и случая в Сандански на ваксинирани общински съветници. "В нито един случай няма да допусна или да започнем да правим правила, защото един човек в страната е решил да сбърка системата. По нито един начин няма да допусна промяната на правилата или реда, зад ам оже той да е угоден или максимално разбран от някого в тази държава. Редът е ясен, когато имаш останали ваксини, които не можеш да ги сложиш, намираш лекари и сестри. Искате да кажете, че в сички лекари и сестри в Сандански са ваксинирани ли? Отговорът е не", допълни още той.

При конкретна дата на изборите ще представим здравния медицинския протокол месец, месец и половина преди вота. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването.

По думите му, ако се говори за избори на 28 март, ситуацията ще е една, а за 23 май ситуацията ще е друга. "Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, този медицински протокол. Дотогава разработваме основните характеристики. Те, разбира се, са част от основните противоепидемични мерки", заяви проф. Костадин Ангелов.

"Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии. Основната ни цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции. Те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантирираните лица и лицата в изолация", допълни още министърът на здравеопазването.

Според него в България има хора, които са положителни и не са часто от статистиката. "Именно за това на срещата, която имахме с директорите на 6-те региона на РЗИ-ата от 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е така наречената скрита заболяемост сред учителите, за да можем да им осигурим по-голяма сигурност на тях и за да преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присътсвено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските ученици, на българските деца и на техните родители", допълни още министърът.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев