АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАРАЯНЧЕВА ОБВИНИ РАДЕВ ЗА ВСЯВАНЕ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ИЗБОРИТЕ

Представители на ГЕРБ се отзоваха на поканата на президента Румен Радев да обсъдят с него предстоящите парламентарни избори
12.01.2021 / 10:16

От доверието зависи легитимността на следващия парламент. Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ГЕРБ. В отговор на това председателят на парламента Цвета Караянчева остро реагира на прездента Радев и го обвини за всяване на недоверие към изборния процес. "Този опит да се отрече един вот, който още не е проведен, е опасно. Изборите в България не се правят от ГЕРБ, а от институциите, подчерта тя. Уточнете се с Цветанов за твърденията му, че има манипулации на изборите, обърна се държавният глава към управляващите

Представители на ГЕРБ се отзоваха на поканата на президента Румен Радев да обсъдят с него предстоящите парламентарни избори, въпреки че водачът им Бойко Борисов разкритикува консултациите, организирани от държавния глава, като опит да си „измие ръцете” за евентуално отлагане на вота след 28 март. Очаквано, след месеци на тежък конфликт между управляващите и „Дондуков” 2, срещата премина с очевидно напрежение и размяна на остроти.

За това основна роля изигра избраният от ГЕРБ председател на Народното събрание Цвета Караянчева, която водеше групата представители на партията на срещата с президента. Караянчева се оплака, че всички говорят за доверие в изборите, а в същото време в последните месеци в публичното пространство се насаждали твърдения, че вотът ще бъде купен и манипулиран от управляващите. „Вие също участвахте”, обърна се шефът на парламента към Радев, който я слушаше мълчаливо. След което Караянчева направо го обвини, че събира на разговори политически фигури с нулеви шансове да влязат в Народното събрание, които обаче разпространявали внушения срещу партията й.

„Нищо подобно”, реагира Радев. „Ние сме демократична държава. За мен е важен гласът на всеки един българин и всяка една партия. Не деля партиите на системни, които присъстват от години в политическия живот, и такива, които сега прохождат. Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас”, допълни държавният глава. И посочи, че единственият начин да бъдат опровергани съмненията за предстоящи манипулации, е чрез мерките, които властите вземат за коректното провеждане на изборите. Радев жегна управляващите, като напомни, че пред него бившият им съпартиец Цветан Цветанов е заявил, че манипулации има. „Не знам какво има ппредвид, но той явно изхожда от своя опит, така че можете да уточните с него”, заяви президентът. С едва скрит гняв, представителите на ГЕРБ казаха, че с Цветанов вече са политически опоненти.

"Сега"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев