АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВА ЛАЗАРОВА: ЦИК ДА ПРОЯВИ АКТИВНОСТ, ЛИПСАТА НА ДАТА ЗА ИЗБОРИТЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ

Ива Лазарова
12.01.2021 / 10:10

Централната избирателна комисия функционира към този момент доста колебливо, което прави възможни предложения като паралелно преброяване, паралелна ЦИК, двудневно гласуване. Това мнение изрази пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

„Липсата на дата няма никакво значение. ЦИК е постоянно действащ орган и може да започне голяма част от дейностите. Могат да започнат сериозна разяснителна кампания – успокоение на гласоподавателите, поставени под карантина, че ще бъде измислен начин те да не бъдат лишени от правото си на вот“, смята Ива Лазарова.

Тя групира постъпилите до момента предложения на консултациите при президента в две линии - промени в правилата за редуциране на манипулации на вота и мерки за осигуряване на гласуване в епидемична обстановка и за постигане на по-висока избирателна активност.

За гласуването на карантинираните лица тя посочи:

„Най-добрият начин е организирането на т.нар. мобилни секции, мобилни екипи. Желаещите да гласуват по този начин изпращат заявление до общинските органи и се организира подобен тип гласуване.“

На миналите парламентарни избори около 6 хиляди души са гласували така с 200 подвижни урни, уточни Ива Лазарова.

Относно опасенията за незапълване на съставите на районните избирателни комисии тя подчерта, че резервен корпус от набрани от парламентарно представените партии членове на тези комисии, каквато практика вече има, би бил от полза.

Лазарова прогнозира нарастване на средствата, които в рамките на предизборната кампания ще бъдат насочени към традиционните и онлайн медии заради пандемията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев