АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОЗДРАВИ БНР ЗА ГОДИШНИНАТА НА "ХОРИЗОНТ" И "ХРИСТО БОТЕВ"

Президентът Румен Радев
04.01.2021 / 18:35

За днешния си 50-годишен юбилей програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР получиха поздравление от президента Румен Радев.

"С усърдната си работа и критична гражданска мисъл, екипът на "Хоризонт" доказва как смелата журналистика трябва да е независима от "силните на деня", пише президентът.

"За 50 години програма "Христо Ботев" допринесе за съхранението и развитието на националните културни достижения“, се казва още в поздравлението.

Държавният глава заявява, че благодарение на двете знакови програми Българското национално радио се е утвърдило като достоверен източник на информация, отстояващ високи професионални стандарти в динамична среда.

На 4 януари 1971 г. тогавашната първа програма на Българското радио придобива нов облик като "Хоризонт", а втората програма продължава под името "Христо Ботев".

Пълният текст на обръщението, изпратено от президента до генаралния директор Андон Балтаков и екипа на БНР:

"Уважаеми господин Балтаков,

В деня на 50-годишния юбилей на двете знакови програми на Българското национално радио - "Хоризонт" и "Христо Ботев", най-искрено поздравявам всички отдадени на тях Ваши колеги, както и всички професионалисти, допринесли през годините за изграждане на облика и авторитета на тези две програми.

Повод днес за празник имат хората на Радиото, за които то не е само професия, а мисия, посветена на аудиторията, както и всички слушатели, които разчитат и подкрепят тези усилия.

За последните 50 години, благодарение на репортерите, редакторите и водещите на "Хоризонт" и "Христо Ботев", БНР се утвърди като достоверен източник на информация, отстояващ в динамична среда високи професионални стандарти.

Програма "Хоризонт" неслучайно е сред най-слушаните в радио ефира у нас - с усърдната си работа и критична гражданска мисъл екипът доказва, че смелата журналистика трябва да е независима от "силните" на деня, а отговорността към аудиторията трябва да е единствената вдъхновяваща сила.

През тези 50 години програма "Христо Ботев" пък допринесе за съхраняване и развиване на националните културни достижения, които са нашата опора и идентичност в глобализиращия се свят.

Признание заслужават музикалните редактори, които с интелигентния избор на музика правят ефира на БНР разпознаваем и харесван от ценители, а благодарение на труда на звукорежисьори, техници и инженери, чудото на радиото достига до българските слушатели.

Във време на фалшиви новини и фалшиви герои ролята на медиите е да отсеят истината и да разобличат онези, които се крият зад лъжата. Един от девизите на новинарските емисии на БНР гласеше: "Няма да научим истината, ако сами не я кажем!"

Колкото и тежка да е тази отговорност, вярвам, че през последния половин век слушателите на "Хоризонт" и "Христо Ботев" разчитат именно на БНР, за да чуят обективна информация и многобройни гледни точки.

Желая на всички служители на двете програми здраве, лично щастие, както и да съхраните куража да търсите и казвате истината и в бъдеще".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев