АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОЙ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ КОМПЕНСАЦИЯ ОТ ДЪРЖАВАТА ПРИ НЕПЛАТЕН ОТПУСК ЗАРАДИ COVID-19

 Деница Сачева
23.12.2020 / 16:58

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде нова заповед за временно ограничените икономическите дейности заради Covid-19, чиито работници могат да получат компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск.

Актуализацията e свързана със заповедта на министъра на здравеопазването за удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки.

Работещите в затворените със заповед на здравния министър бизнеси имат право на компенсация от държавата и за периода между 21 и 31 декември, ако са пуснати в неплатен отпуск. По мярката "Запази ме" работодателите могат да подадат заявления до 31 ви декември, уточниха от Агенцията по заетостта.

По-рано днес беше съобщено, че държавната помощ по тази мярка ще бъде изплащана докато съответният сектор е затворен със заповед на здравния министър. Засега този срок за повечето бизнеси е 31 януари.

В заповедта се посочва, че до 31 януари компенсации ще могат да получават работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, обучителни центрове и школи, професионални колежи, наетите в туристически фирми, работещите от търговските обекти и услуги в затворените молове и за служители в игрални зали и казина, персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения.

Право имат и заетите в дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо - като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, както и заетите в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите може да получи компенсации до 3 януари. След тази дата те ще възобновят дейността си.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев