АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ДАВАТ РЕЗУЛТАТ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Дистанция
23.12.2020 / 16:40

Има драстичен спад на новозаразени с коронавирус през последната седмица на територията на община Сливен, отчете пред журналисти кметът Стефан Радев. Забелязва се и много голямо намаление на броя хоспитализирани пациенти.

„През последната седмица новозаразените са с около 40% по-малко, с превъзхождащ брой излекувани, отколкото новозаразени. Много е важно, че има дори по-голямо от 40% намаление в броя на хоспитализираните в общината. Отдалечаваме се от пиковите стойности на заетите болнични легла, до които бяхме стигнали. Това е реално облекчаване на здравната система, каквато беше и основната цел на мерките. Можем да кажем, че в тази седмица, която измина, усещаме осезаемо резултата от последните въведени мерки. Все още обаче сме далече от момента, в който да кажем, че Ковид вече не е първостепенна тема“, посочи кметът.

Поради тази причина той добави, че цялото общество трябва да продължи с дисциплината и личната отговорност, а общината ще използва целия арсенал от мерки, с който разполага, за да спре разпространението на заразата.

„Ясно ни е, че с временната отмяна на „Синя зона“ правим отстъпление от една политика, която сме защитавали за реда на движение и паркиране в централната градска част. В случая обаче има по-висш приоритет, а именно животът и здравето на хората. Когато започнат работа яслите, детските градини и началните класове на училищата, ще се възстанови и работата на зоната“, обяви Радев.

Той добави, че бизнесите, които са наематели на общинска собственост и са преустановили работа заради мерките, ще бъдат освободени от наем и такса за тротоарно право докато са в сила предписанията.

На брифинга днес стана ясно, че РЗИ ще отговаря за процеса на ваксинация, а при необходимост общината ще се включи с логистика, мероприятия и организация.

Стефан Радев използва случая и пожела на всички по-добра година.

„2020-а ще остане в историята на човечеството с това, което се случи. Създаде планина от проблеми на различни бизнеси и хора. В същото време стана нещо, което едва ли сме очаквали – светът позабави темпото и скоростта. Имахме възможност да позабавим личното си темпо, да се замислим дали приоритетите ни са правилни, дали обръщаме достатъчно внимание на важните неща в живота си. Сигурен съм, че тази криза ще приключи и то в недалечно бъдеще. Дай Боже да имаме наистина една здрава година, в която Ковид не е основна тема. Пожелавам го на всички“, завърши кметът Радев.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев