АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕФЕКТИВНОСТТА НА „СПУТНИК V” Е 100% ПРИ ТЕЖКИ СЛУЧАИ НА COVID-19

Руската ваксина „Спутник V“
14.12.2020 / 17:53

Ефективността на руската ваксина „Спутник V“ срещу тежките случаи на коронавирус е 100%, се казва в съобщение на Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ), предава ТАСС.

„Ефективността на ваксината Спутник V срещу тежки случаи на коронавирусна инфекция е 100%. Сред потвърдените случаи на коронавирусна инфекция са регистрирани 20 тежки случая на заболяването в групата на плацебо, докато в групата, получавала ваксината, няма тежки случаи на заболяването“, се отбелязва в съобщението.

Отбелязва се, че към 14 декември в хода на клиничните изпитания в Русия са били ваксинирани над 26 хиляди доброволци. В момента клинични изпитания се провеждат и в Беларус, Обединените арабски емирства, Венесуела и редица други страни, както и във втората и третата фаза в Индия.

Към 14 декември проучването не разкрива непредвидени нежелателни явления. Някои от ваксинираните са имали краткосрочни нежелателни явления, като болка на мястото на инжектиране, грипоподобен синдром, включително температура, слабост, умора и главоболие.

Въз основа на получените данни създателите на руската ваксина „Спутник V“ ще подадат документи за ускорена регистрация на ваксината в различни страни. Също така данните, получени по време на изследването, ще бъдат публикувани от изследователския екип Института Гамалея в едно от водещите международни рецензирани медицински списания.

Източник: „Фокус“

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев