АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОЩЕ ЗА COVID ОГРАНИЧЕНИЯТА В ЕВРОПА

Италиански ученици, членове на комитет „Приоритет за училището“, учат на тротоара, за да протестират срещу дистанционното обучение по време на Covid-19 пандемията, Милано, 11 декември 2020 г.
11.12.2020 / 18:38

Повечето европейски страни продължават да затягат мерките в опит да ограничат разпространението на коронавируса.

Франция се отказа от планираните облекчения на рестрикциите и връща вечерния час. Театрите, киносалоните и музеите остават затворени до края на годината, тъй като случаите на зараза не намаляват, заяви френският премиер Жан Кастекс.

Германия ще трябва да въведе по-строги мерки за Коледа и Нова година и то на национално ниво. Много провинции вече върнаха вечерния час и затвориха магазини, заведения и училища. Здравният министър Йенс Шпан подчерта:

"Няма да си простим, ако Коледа се превърне в празненство за вируса. И честно казано, вирусът не се интересува дали сме успели да напазаруваме за Коледа. Затова са необходими допълнителни, национални мерки. По-добре рано, отколкото късно."

От днес Кипър затваря моловете и ресторантите до края на годината, за да се овладее резкия скок на новите случаи. Освен това църковните служби ще се провеждат без присъствието на миряни, затварят също средните училища.

Гърция от друга страна разхлаби някои от мерките. Карантината за влизащите в страната се намалява от 10 на 3 дни, а от понеделник ще могат да отворят книжарници и фризьорски салони. Правителството позволи също храмовете да бъдат отворени в навечерието на Коледа и Йордановден с ограничен брой присъстващи.

Великобритания също намали карантината за пристигащи в страната от 14 на 10 дни. Мярката се отнася и за контактни лица на заразени с Covid-19.

Магазините в Шотландия и Ирландия отварят след три седмици блокада, в идните дни ще заработят и барове, кафенета и ресторанти.

Шотландия вече започна да имунизира възрастните хора с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“.

В същото време британско-шведската компания „АстраЗенека“ съобщи, че търси доброволци за опити с комбинирана ваксина от нейното производство в сътрудничество с Оксфордския университет и руската ваксина „Спутник V“. Целта на проекта е да се провери дали смесването на две сходни ваксини може да доведе до по-добър имунен отговор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев