АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОЛЕДА В СИНЯТА КЪЩА

Коледа
11.12.2020 / 11:43

Пухкави Дядо Мразовци, весели джуджета и Снежанки, коледни звънчета и венци, звезди, играчки за елхи, украшения-уникати за дома с цветовете на Коледа. Това предлага благотворителният базар, организиран от младежите на фондация „Инициатива Съпричастност“ в Синята къща.

Всичко - сътворено от техните ръце, обич и ентусиазъм. И заредено с чистата и светла енергия на Рождество.

Предколедното оживление в Синята къща започна още в началото на ноември, когато петнадесетината младежи с психологически и ментални проблеми, под ръководството на Мария Стефанова, стартираха своята работилница. Суетня, смях, проби, грешки, възторг; полет на въображението, творчески трепети и окриляващата увереност, че можеш. И че си харесван и ценен, в тази обичлива и окуражаваща среда от приятели. Не е ли това истинската Коледа?

„С младежите от клуб „Приятели“ към фондация „Инициатива Съпричастност“ решихме да направим коледен благотворителен базар и едно специално коледно тържество - подарък за техните родители, за доброволците и всички наши партньори“, разказа пред Агенция Сливен Мария. „Тази година нашата коледна постановка трябваше да представи традициите за Бъдни вечер – с подготовката на трапезата и внасянето на Бъдника, с молитвата-благослов на стопанина и наричанията на коледарите“. Всички заедно работили върху сценария, а след това с много старание и артистизъм младежите подготвили своите роли. „Искам да подчертая, че нашите момичета и момчета са изключително всеотдайни и креативни. И са щастливи, когато могат да изявят своите заложби и талант“ – допълни още ръководителката на клуба.

За съжаление, новият локдаун стопира театралните вълнения в Синята къща, младежите сега са по домовете си. Но Мария и доброволците Мариян и Десислава Андрова, управител на Детска предприемаческа школа „Света Марина“, продължават да творят там малки коледни чудеса - сувенири и подаръци. И Синята къща все така прилича на една голяма, жива, одухотворена коледна работилница. A занималнята за деца на Деси неусетно се е превърнала в част от нея…

„Идвам с огромно желание тук! Щастлива съм да познавам тези прекрасни млади хора, с толкова ведра и светла енергия. Те са много умни, доброжелателни и чистосърдечни! Може би това ме провокира да творим заедно. Не мисля, че приносът ми е толкова голям, но когато виждам, че те са щастливи, това ми дава смисъл“, признава Десислава Андрова.

Всъщност това не е първата съвместна изява на Детска предприемаческа школа „Света Марина“ с младежите на фондация „Инициатива Съпричастност“. В началото на учебната година децата от занималнята на Деси и младежите от Синята къща създават обща театрална постановка – вариации по приказката „Дядо и ряпа“. В нея вместо ряпа, бабата и дядото дърпат вратата на училището, за да може внучето да тръгне в първи клас. „Подготовката ни трая само два дни. Написахме заедно сценария. Беше изключително интересно и вълнуващо, с много смях и голяма еуфория“, разказва Деси. „На следващия ден репетирахме усилено, за да се представим подобаващо пред родителската публика… Беше трогателно да се види как децата от занималнята и младежите на Синята къща сърцато влизат в роля, съсредоточено изпълняват хореографията на заключителния танц, а накрая, хванати за ръце, приемат аплодисментите“. Имало и много просълзени очи… „Радвам се, че родителите на децата от моята занималня оценяват важността на това общуване с младежите с дефицити, и подкрепят тези безкористни приятелства“, допълва Деси. Докато майстори поредното си коледно бижу.

А средствата от благотворителния базар отново ще бъдат за тях – младежите на фондация „Инициатива Съпричастност“. Спомням си колко плахи и затворени бяха те, когато преди години за пръв път прекрачваха прага на Синята къща…

Днес те са усмихнати, енергични и щастливи млади хора, уверени и общителни.

Сигурна съм, че макар и принудително у дома, са отнесли в сърцата си част от коледния дух на Синята къща…

Мисля си, че и в Сливен има места, които винаги излъчват доброта и светлина.

Като на Коледа!

Мариана Иванова

Още снимки от новината

Синята къща
Синята къща
благотворителния базар
благотворителния базар

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев