АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

EВРОДЕПУТАТИТЕ С РЕЗОЛЮЦИЯ: СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАГЛУШАТ КРИТИЧНИТЕ МЕДИИ

Европейски парламент
25.11.2020 / 20:47

Eвродепутатите приеха с голямо мнозинство резолюция, в която се посочват опитите на някои страни членки да заглушат критичните и независимите медии.

Евродепутатите са особено обезпокоени от състоянието на обществените медии, където те са се превърнали в пример за проправителствена пропаганда.

В документа се предупреждава, че свободата на медиите се влошава през последните години, а кризата с Covid-19 изостря проблема.

Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск, което пречи на борбата срещу разпространението на дезинформация.

Евродепутатите критикуват намесата на правителствата в публичната реклама и заявяват категорично, че фондовете на ЕС не трябва да се изразходват за контролирани от държавата медии и за медии, които разпространяват политическа пропаганда.

Парламентът призовава Европейската комисия да включи в годишния си доклад за принципите на правовата държава в отделните страни членки оценка на прозрачността на собствеността върху медиите, както и на равнището на намеса в сектора от страна на правителствата и на частни лица.

Евродепутатите подчертават, че опитите да се навреди на свободата и плурализма на медиите трябва да се разглеждат като сериозна и системна злоупотреба с власт и като опит за подронване на основните ценности на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев