АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОКОНЧАТЕЛНО: 40 ЛЕВА МЕСЕЧНА ПОМОЩ ЗА ДЕТЕ ЗА СЕМЕЙСТВАТА С ДОХОД ДО 410 ЛЕВА НА ЧОВЕК

Народно събрание
25.11.2020 / 20:41

По 40 лева месечна помощ за отглеждане на дете ще получават семействата с доход до 410 лева на човек, реши окончателно парламентът.

Текстовете са записани в Бюджет 2021. Родителите ще имат право и на данъчно облекчение.

При най-нискодоходните семейства с две деца, помощта ще бъде 90 лева, за три - 135 лева и за четири - 145 лева.

Ако доходът на човек от семейството е 410 и 510 лева, помощта ще е 80 % от сумата на месечните добавки на най-нискодоходните семейства.

Родителите ще имат право и на приспадане на данъчната основа, с което за едно дете в домакинство ще остане доход от 450 лева, за две деца - 900 лева, а за три - 1 350 лева.

За сравнение - и в момента има възможност за намаляване на данъци, но практически в семейство остава по 20 лева за дете.

Депутатите одобриха още еднократна помощ от 120 лева за най-бедните възрастни хора.

Партийните субсидии ще бъдат осем лева на спечелен глас. Депутатите ще продължат работата си по окончателното приемане на тестовете от бюджета утре.

Повече от шест часа в пленарната зала продължиха дебатите по окончателните параметри на бюджета за следващата година. В него депутатите заложиха дефицит от повече от 5 милиарда 480 милиона лева. Повече пари спрямо тазгодишната финансова рамка има за министерствата на труда и социалната политика, образованието и здравеопазването.

Макар че и бюджетът на Министерството на вътрешните работи е увеличен, мнозинството в пленарната зала отхвърли предложението на БСП за увеличение на възнагражденията на полицаите с 30 % за догодина. Именно това бе и искането на синдикатите в МВР, тъй като полицаите също като медиците са на първа линия. Ръстът на заплатите им обаче ще бъде 15 на сто, както бе договорено между ръководството на министерството и синдикатите в него. Смиляна Нитова от левицата се обърна към колегите си от ГЕРБ и "Обединените патриоти".

"Опитахте се мимоходом да противопоставите техните искания като разменна монета с исканията на майките и детските".

Друго отхвърлено предложение на опозицията бе свързано с увеличаването на парите за БДЖ, с които да се закупят нови локомотиви и вагони. Халил Летифов от ДПС кометира, че тези средства е можело да се осигурят и от европейските фондове:

"Изтървахме два програмни периода, в които не успяхме да набавим така необходимите средства, за да можем ние да имаме едно нормално развитие".

Депутатите гласуваха 32 милиона лева да бъдат насочени към компаниите, които осъществяват превози по нерентабилни маршрути.

За момент дебатът в пленарната зала беше фокусиран върху бюджетите на отделните общини. До края на закона - депутатите ще преминат към ключови текстове като размера на възможния нов държавен дълг. Според него максимално през годината може да бъде поет нов дълг от 4 милиарда и 500 милиона лева. Новите държавни гаранции могат да бъдат 840 милиона лева, като най-вероятно по-голямата сума ще бъдат гарантирани програми през Българската банка за развитие.

Въпреки подкрепата на председателя на парламента Цвета Караянчева, пленарната зала отхвърли искането на БСП за осигуряване на 3 милиона лева за изграждането на защитени жилища за жени, жертви на домашно насилие.

Промените трябваше да бъдат направени в бюджета на социалното министерство, а вносителят им Дора Янкова защити тезата си така:

"Чухте случая в Сандански тази седмица. Ако действително е вярно, че жената е получавала насилие, къде е могла да отиде?".

Председателят на парламента Цвета Караянчева бе категорична, че общините също имат роля в създаването на условия на жените, жертва на домашно насилие, да получат правна и социална подкрепа. Въпреки че е предложение на левицата, Караянчева даде гласа си "за":

"Аз подкрепям вашето предложение, защото наистина тази битка, която водим, особено в днешния ден, е много знакова и това е дълг на нашето общество да защитим тези жени, които са подложени на домашно насилие".

Днес се отбелязва международният ден на борбата срещу насилието над жени.

Депутатите отхвърлиха и искането на ДПС за създаване на платформа за 1 милион лева, наречена "Дари.бг", през която да преминават дарителските кампании.

В пленарната зала продължава работата по финансовата рамка за догодина.

Преди закриването на дебатите по първите членове от проектозакона лидерът на БСП Корнелия Нинова отново поиска спиране на гласуването по Бюджет 2021 година.

В декларация от парламентарната трибуна Нинова настоя: "Новите икономически и социални мерки в помощ на икономиката и на домакинствата да се включат в Бюджета допълнително и да се осигурят финансово и след това да продължим с гласуването".

Началото на дебатите бе поставено снощи на извънредно заседание, а основната критика на опозицията срещу финансовата рамка за догодина е, че е изчислена при нереалистичен растеж на икономиката и че не отразява реалната ситуация с пандемията.

Вчера бяха одобрени бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

4,5 милиарда лева е размерът на новия държавен дълг, който може да бъде поет догодина, е записано в проектобюджета за 2021 година. Дефицитът в хазната ще бъде 3,9 процента.

Румен Гечев от БСП посочи, че по отношение на приходите от ДДС се запазва налогът върху лекарствата, а се намалява данъкът върху бирата и виното.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че управляващите са решили да не увеличават максималния осигурителен праг в бюджета на ДОО, за да останат повече разполагаеми средства в компаниите с висока добавена стойност.

С бюджета се променя за трети път и тазгодишната финансова рамка, чиято актуализация се наложи заради пандемията от Covid-19.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев