АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОДПИСА ДОГОВОРА ПО ПРОЕКТА ЗА РЕМОНТ НА ЛИФТА И ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ В СЛИВЕН

 Стефан Радев
20.11.2020 / 15:51

Кметът Стефан Радев подписа договор с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) за безвъзмездно финансиране и изпълнение на проект „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“. Проектът е на обща стойност от 7 929 591 лева и се финансира с комбинирана подкрепа – заемно финансиране от Фонд за устойчиви градове в ролята му на Фонд за градско развитие за регион Южна България и безвъзмездни финансова помощ от оперативната програма.

„Това е един проект, по който работим от дълго време, проект, който включва и безвъзмездно финансиране, и заемни средства от Фонда на фондовете. Общата му стойност е близо 8 милиона лева, от които 3 милиона са заем, а 5 милиона са от ОП „Региони в растеж“. Може би все по-често ще има такива комбинирани проекти и е добре общината да трупа опит в управлението им“, каза кметът и посочи обектите, по които ще се работи.

„Най-общо проектът адресира основните културно-исторически атракции и културно-историческото наследство, с които се гордеем в нашия град. Това са къщата-музей „Хаджи Димитър“, къщата-музей „Сливенски бит“, къща-музей „Добри Чинтулов“, първата текстилна фабрика и крепостта „Туида“, на които ще се извършват консервационни и реставрационни дейности, както и социализация на обектите, така че да ги направим по-атрактивни. Ще има дигитализация на съдържанието, включително и на историческия музей, така че да минем на друг етап на представяне на богатото културно-историческо наследство, което имаме“, допълни Стефан Радев.

Той обясни, че заемната част на проекта е свързана с цялостно реновиране на въжената линия за Карандила.

Основната му цел е разработване и развитие на цялостен, интегриран и жизнеспособен туристически продукт на Община Сливен под мотото „Сливен – изживей историята, почувствай природата“. Той ще представи различните обекти на културното наследство и природните богатства на града със значителен туристически потенциал за осигуряване на финансова устойчивост, опазване и популяризиране на културното наследство.

Със средства от ОПРР ще бъде подобрено и състоянието на тротоарите и улиците между къщите-музеи на Добри Чинтулов, Сливенския бит и Първа българска текстилна фабрика.

Чрез заемното финансиране от Фонд за устойчиви градове ще се финансира основния ремонт и подобряването на условията за обслужване на въжената линия „Сливен-Карандила“. Лифтът е най-бързата връзка между обектите в града и природния парк „Сините камъни“. Предвижда се подмяна на седалките, включително и такива, подходящи за хора в неравностойно положение; подмяна на въжетата и двигатели; ремонтни дейности на двете станции. Предвижда се на долната станция да бъде обособена чайна, зала за срещи и събития, място за предлагане на сувенири, за отдаване на велосипеди под наем. На горната станция ще бъде обновена чакалнята и прилежащото пространство около нея.

Със средствата от Фонда ще бъде изграден и оборудван Туристически културно-информационен център в югозападната част на партера в сградата на Община Сливен.

Предвидена е и реклама на основните обекти – доставка на оборудване и техника, аудио гидове и дигитални устройства за визуализация и реклама, манекени с образите на бележити сливналии, разработване на дигитална карта на забележителностите в Сливен, 3D модели, 360* виртуални разходки, образователни филми, книжки и дигитализация с експозиции, артефакти и обекти, представяне на 11 туристически пакета, както и прилагане на различни мерки, с цел реклама и промотиране, създаване и поддържане на контакти с традиционните и онлайн медии, организиране на нови публикации, създаване и поддържане на контакти с туроператорски компании от страната и чужбина и популяризиране на новите туристически пакети, участие на Община Сливен в туристически изложения в страната и чужбина и други.

Предвижда се оборудване на основната сграда на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, както и на магазини за продажба на сувенири в къщите-музеи и Първата текстилна фабрика.

Ще бъдат обособени рекламни обществени пространства в центъра, националните обекти или паркове на града.

Развитието на интегриран туристически продукт в Община Сливен е обосновано от наличието на забележителни недвижими културно-исторически паметници и уникални природни дадености, чиито качества и разнообразие трябва да бъдат допълнително популяризирани, за да получат своето заслужено признание.

„Надявам се с този проект да създадем устойчив туристически продукт на територията на общината и да покажем това, с което се гордеем на много посетители от страната и чужбина“, заяви кметът Радев.

Заради епидемиологичната обстановка документите бяха изпратени по пощата и подписани от кмета. Предстои подписването им и от Управляващия орган на програмата.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев