АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕОЧАКВАНО НС ПОДКРЕПИ ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ ЗАКОНОВИТЕ ПРОМЕНИ ЗА ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ

Народно събрание
19.11.2020 / 15:33

Народното събрание подкрепи ветото на президента върху Кодекса за търговско корабоплаване, с който се инкриминират нерегламентираните превози и с предвиждат наказания до десет години лишаване от свобода, съобщава БНТ.

Неочаквано НС подкрепи ветото на президента върху законовите промени за превоз на пътници

С 93 гласа "за", 61 "против и 18 "въздържали се" народните представители подкрепиха ветото на президента, което вчера Транспортната комисия в парламента отхвърли. Днес неочаквано от "Обединени патриоти" заявиха, че ще гласуват въздържали се и с гласовете на БСП, които го подкрепиха, промените в Кодекса за корабоплаването бяха върнати за повторно обсъждане.

Според промените в НК се предвиждат от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз.

Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието е лишаване на свобода от 5 до 10 години или санкция от 5 до 15 000 лв., като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на виновния.

Президентът Радев не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и понастоящем са обявени за административно нарушение, но според него в текстовете не става ясно как ще се прави разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев