АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИН ФИЛИПОВ: МАКЕДОНЦИТЕ СЕ НАДЯВАХА НА РОМАНТИЧНОТО ОТНОШЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ

Костадин Филипов
17.11.2020 / 18:58

"Македонците се надяваха на романтичното отношение на българите и на България към тях". Това каза пред БНР журналистът Костадин Филипов преди предстоящата онлайн среща на Съвета по общи въпроси, на който държавите от ЕС трябва да обсъдят предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Той уточни, че македонците мислят, че българите носят стари вини към тях - от преди много години, че имаме чувство на задължение, което трябва да се изкупва, майчинско чувство и т.н.

Прогнозата на журналиста е все пак да се стигне до края на годината до някакво споразумение:

"Да се намери някаква формула, по която и двете страни да са победителки, както казва Зоран Заев, но според мен и двете страни ще са губещи, каквото и решение да се намери".

По думите му т.нар. международен фактор - Германия, която е председател на Съвета на ЕС до края на 2020-а, е била обещала до декември да проведе първата междуправителствена конференция между Скопие и Брюксел и с това да даде старта на преговорния процес на Република Северна Македония (РСМ):

"Германия очакваше с това да свърши своята работа и да накара всички страни от ЕС, които имат някакви забележки и съображения за РСМ, да затворят очи и да ги пуснат да преговарят. В преговорния процес - каквото сабя покаже и каквито претенции имат, да ги изглаждат там. Има 35 преговорни глави и в тях винаги може да се направи някаква забележка или някакво искане да се отправи".

Според него не се е случило това очакване, защото за първи път е формирана консолидирана позиция на българските управляващи и опозиция:

"Рамковата позиция на правителството на Бойко Борисов от октомври миналата година беше приета с пълно единодушие от Народното събрание", припомни още журналистът и уточни, че и президентът Румен Радев подкрепя позицията на България по отношение на Северна Македония.

Костадин Филипов изказа мнение, че в РСМ няма кръгове, които да не са европейски настроени, особено сега, когато България се опитва да отложи старта на преговорния процес на Скопие с ЕС:

"Скопие втвърдява тона към България и не само на официално равнище, но и на обществено - вижте каква кампания се води срещу България. Лее се език на омразата там", коментира още Филипов и прогнозира след очакваното днес решение още повече да избухне негативизмът към страната ни.

По думите на журналиста Гърците са си "оплели кошницата" с Преспанския договор и сега само калкулират кое в договора се изпълнява и кое - не.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев