АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАХАРИЕВА: БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕГОВОРНАТА РАМКА СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

 Екатерина Захариева
17.11.2020 / 18:52

България обяви официално, че не подкрепя на този етап евроинтеграцията на РС Македония и уведоми за това останалите страни членки на ЕС.

"На този етап не можем да одобрим проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония. Можем да одобрим преговорната рамка с Албания, тъй като считаме, че са изпълнили голяма част от поставените условия".

Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева относно позицията на Република България по точка „Разширяване“ на днешния Съвет „Общи въпроси“.

Според нея предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде отразен в настоящия си вид.

Позицията ни се позовава на рамковата позиция на парламента, повече от година тя е известна в публичното пространство, посочи външният министър.

"Настояваме в преговорната рамка с РСМ за залегнат три условия: за българската основа на македонския език, пътна карта за изпълнение на Договора от 2017 година, както и текст, че СРМакедония няма да поддържа претенции за македонско малцинство в България", обясни външният министър.

"Не считаме, че има напредък по изпълнение на Договора за добросъседство. Иска ми се да се полагат повече усилия в провеждането на преговорите, отколкото в очернящата кампания срещу България", посочи още Захариева.

Тя съобщи, че току-що е приключило разглеждането на точка "Разширяване" от заседанието на съвета.

"Подчертавам, че по тази точка на днешния съвет решения не могат да се вземат. Тя беше включена като предоставяне на актуална информация от страна на Германското председателство и обсъждане за състоянието на преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания", каза още министър Захариева.

"Изразих позицията на Република България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, тъй като считаме че са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставили от решението от март месец.

България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония", подчерта още Захариева. Министърът изтъкна, че предложеният за приемане проект не отразява българските искания.

Това означава, че България не е одобрила текстa на преговорната рамка между Северна Македония и ЕС на онлайн срещата на външните министри на страните членки. Документът задължително трябва да бъде одобрен от всички страни членки, за да има политическото решение за започване на преговори за присъединяване и първа междуправителствена конференция.

Българската позиция е, че Северна Македония към момента не изпълнява договора за добросъседство от 2017 година.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев