АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ В ПАЗАРУВАНЕТО

Костадин Ангелов
13.11.2020 / 19:15

Министерството на здравеопазването отмени заповедта, според която възрастните можеха да пазаруват в хранителните магазини и аптеките само от 08:00 до 10:00 часа. Според новата заповед се въвеждат три коридора за възрастни според вида на магазина, а освен това няма ограничение да се пазарува и в другите часове. От утре, 14 ноември, магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст. Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Ето текстовете от новата заповед, публикувана на сайта на министерството:

- Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 часа. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст;

- Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 часа и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Заповедта влиза в сила от утре. Много е възможно тя да предизвика недоволство на хората под 65 г., защото сега пък за тях затваря за пазаруване в аптека 5 часа от работния ден.

Този път заповедта е придружена от мотиви. В тях пише, че към днешна дата 14,75 % от потвърдените с COVID-19 лица са на и над 65 г. възраст. Всеки пети от тях е настанен за лечение в болнично заведение, а 2/3 от общия брой починали в страната от заболяването са възрастни и стари хора над посочената възраст. "В тази връзка, осигуряването на възможност за невзаимодействие на лицата на възраст на и над 65 г. с останалите членове на обществото, които са основните източници на инфекция, ще спомогне за намаляване на вероятността за тяхното заразяване, боледуване и летален изход", посочват авторите на заповедта. Определените часови зони са съобразени с метеорологичните условия през настоящия есенен сезон (намалена продължителност на деня, ниски температури на въздуха в сутрешните часове, възможности за мъгли и поледици), с въведените практики за доставка на стоки в различни часове от деня, с различното работно време на магазините за хранителни стоки и аптеките в различните населени места и др., допълват те.

Въпреки че същите аргументи бяха известни и до този момент, здравният министър проф. Костадин Ангелов два дни упорито брани ограничението 1.5 млн. възрастни над 65 г. да пазаруват в хранителни магазини и аптеки само от 08.00 до 10.00 часа сутрин. Той допускаше преразглеждане на мярката само ако се стигне до мъгли и заледявания. Такъв коридор имаше и през пролетта, но това не спираше хората в тази възрастова група да пазаруват и в други часове. Заповедта му бе подписана броени часове преди да влезе в сила, поради което свари неподготвени много пенсионери и доведе до грозни сцени пред търговските вериги. Правозащитници, сред които и омбудсманът призоваха ограничението да бъде отменено, а юристи започнаха да подготвят оспорване на мярката в съда. В спора се включи и вътрешният министър Христо Терзийски, който успокои, че полицията няма да глобява възрастни хора, че са отишли да пазаруват извън двучасовия си коридор. Това обаче не променяше факта, че охраната на магазините спазва заповедта на министъра и не ги допуска след 10.00 часа.

Източник: "Сега"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев