АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВР ШЕФЪТ: ПЕНСИОНЕР МОЖЕ ДА БЪДЕ ГЛОБЕН С 300 ЛВ, АКО СИ КУПИ ХЛЯБ В 10.30 Ч, НО НЯМА КАК ДА СТАНЕ

Христо Терзийски
13.11.2020 / 14:42

Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски. "Няма как да се глоби пенсионер, че отишъл да си купи хляб", влезе в противоречие веднага министърът, говорейки пред Нова телевизия.

Всичко, което се прави, е пред погледа на обществото. Нашата цел е максимално да защитим живота и здравето на обществото и в същото време да не спира икономиката, заяви Терзийски.

Терзийски заяви, че няма информация да е викана полиция, защото хора над 65-години пазарували след 10:00 часа. А от думите му излезе, че охраната на магазина не може да иска лични карта на клиент т.е. да прецени кой на колко години е.

"Всеки един управител на такъв обект трябва да създаде такава организация, че да се спазва заповедта на министъра", каза МВР министърът.

При даване на пример как в някои населени места цялото население кажи-речи е над 65 години – т.е. всички от селото ще идат за хляб между 8:00 и 10:00 часа и какво ще стане, отговорът беше, че имало препоръки да се действа специфично по места.

Освен това, от думите на Терзийски излезе, че гледаме и европейски практики, но той не даде конкретни примери в тази насока.

МВР министърът обясни и, че помагащите на здравната система полицаи се организират по данни от РЗИ за карантинираните – малко над 54 000 към днешна дата.

Нарушаването на карантината е нарушение по Наказателния кодекс (чл. 355) – така Терзийски обясни защо имало смисъл от карантинните мерки, макар активните случаи официално да са повече от карантинираните (над 61 000 активни случаи).

Има 644 наказани от съдебната система за нарушаване на карантина – глоба и пробация. Мисля, че има 2-3 присъди със затвор.

Що се отнася до сигнала за пловдивската дискотека, подаден от Валери Симеонов, лаконично Терзийски заяви, че имало данни, че полицаи си нарушили служебните задължения – неофициално защото видели зам.-кмета на Пловдив Тодор Чонов, който е бивш началник на местната полиция. В началото на следващата седмица трябвало да приключи проверката.

http://epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев