АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРАНСПЛАНТИРАНИ ПАЦИЕНТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА НА ПРОТЕСТ ПРЕД ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО

Министерство на здравеопазването
13.11.2020 / 14:34

Трансплантирани пациенти от цялата страна се събират на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването днес. Причината е трансформирането на клиники в отделения за лечение на коронавирусна инфекция.

Недоволството на трансплантираните пациенти е породено от реорганизацията на здравната система. Те са категорични, че това им отнема възможността за проследяване.

Иван Димитров от Българския пациентски форум, който подкрепя протестиращите, заяви:

„Основният проблем е, че българското здравеопазване абдикира много ясно от това да лекува хроничните пациенти в България. Хвърля абсолютно всички усилия само срещу Covid, като естествено, за съжаление, хроничните пациенти стават заложник на пандемията. И за съжаление, първите, които са такива заложници, това са трансплантираните пациенти, онкологичните, ревматичните. Развиваме се в посока отрицателна на това да лекуваме български граждани по европейски“.

До казуса се стигна, след като беше решено клиниката по нефрология в Александровската болница и тази по пулмология във ВМА да бъдат преобразувани в Covid отделения. Това доведе и до оставката на екипа на клиниката в Александровска болница.

Пред БНР проф. Борис Богов, началник на Александровска болница, обяви, че не е приел оставката на началника на клиниката по нефрология и трансплантации проф. Емил Паскалев и на неговия екип.

Той поясни, че това напускане може да стане с предизвестие, като за началник на клиника трябва тримесечно предизвестие, а за останалите – едномесечно.

„Създадена е организация за трансплантираните пациенти за контролните им прегледи. Нито един пациент няма да бъде върнат“, посочи Богов. Той определи реакцията на проф. Паскалев като абдикация от пациентите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев