АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р ШИВАРОВ: НАЙ-ЛОГИЧНИЯТ ВАРИАНТ Е ПЕРИОДИЧНО ОТХЛАБВАНЕ И СТЯГАНЕ НА МЕРКИТЕ

Д-р Шиваров, иминолог
04.11.2020 / 10:16

С всеки изминал ден виждаме нови рекорди на разпространение на коронавируса у нас. "Нашето поведение като общество се промени последните два месеца, нормално вирусът да има повече възможност да се разпространява в нашето общество", обясни в студиото на "Денят започва" по БНТ имунологът д-р Велизар Шиваров.

Колкото повече се разпространява вирусът, толкова повече хора ще влязат в контакт с него и е толкова по-голяма вероятността хора, които имат по-голяма предразположеност за по-тежко протичане да се разболеят и съответно да платят за това с живота си. Около 10% от тежко протичащите случаи имат вродени мутации, така че те са по-предразположени да прекарат по-тежко заболяването и да загинат.

По думите му, става въпрос за неоткрити имунодефицити, „най-вече при здрави, прави мъже” – там може да има проблеми. Затова и лекарят препоръчва прилагане на витамин D, като е най-добре да се следи лабораторно нивото, но той изрази съмнение, че сега точно трябва да се тича по лаборатории и да се следи нещо, което може да помогне, но може и да не успее.

Според него още през април е било ясно, че пандемичният процес ще върви с разпускане и затягане на мерките, докато не бъде намерено някакво средство като ваксина, което да позволи бързо натрупване на хора, които са резистентни към това заболяване.

"Най-логичният вариант е периодично отхлабване и стягане на мерките. Не би трябвало никой да бъде учуден от това, напротив", каза д-р Шиваров.

Така или иначе се върви към ново затваряне – въпросът е кога и как.

Д-р Шиваров определи идеята за стаден имунитет като „евгеника” и подчерта, че не е задължително вирусът да мине през по-голяма част от населението, а може да мине по няколко пъти през определени слоеве на обществото.

Той каза и, че специално за лечението с моноклоналните антитела нещата не са толкова еднозначни – засега мнението е, че те помагат в по-ранна фаза на лечение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев