АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Книга
29.10.2020 / 20:05

КОЙ ГЕНЕРАЛ ВЗЕМА НОВА?

На 4 август 19 минути пръв извести на публиката, че според големи рекламодатели и продуценти трескаво се търси купувач за Нова телевизия. От началото на годината там текат големи съкращения и намаления на заплати поради очевидната невъзможност, и с нагласени нагоре рейтинги, да се управлява така, че да може да се финансира медията и нейната група.

Преди това на 12 май писахме за големия интерес на новопридобилия Виваком сръбски Юнайтед Груп да вземе бТВ от Петр Келнер, който мина одобрението на американските продавачи, обаче в крайна сметка – преди дни - чешкият милиардер влезе във владение и не пожела да продаде.

Така общото кратно – невъзможна за вземане от сърбите бТВ и готова за купуване Нова, доведе до новината, че най-вероятно те ще поемат от братя Домусчиеви проправителствената медия. Не е ясно дали екипът за управление ще бъде същият, който предполагаха при евентуално овладяване на бТВ – Спас Русев и Красимир Гергов. Ето какво пише Гласове:

„Сръбският бизнесмен Драган Шолак, основател на Юнайтед Груп, купува Нова телевизия. Това съобщиха за Гласове отлично информирани източници, според които сделката е пред финализиране, а дю дилиджънсът на Нова е започнал още през лятото (б.р. когато 19 минути пръв и единствен написа). Сделката е изненадваща, защото дълго време се предполагаше, че бТВ ще бъде препродадена на сърбина и американците, след като чешкият мииардер Петр Келнер я купи. Шолак и Юнайтед Груп вече са собственици на Виваком. Зад Драган Шолак, който няма собствено финансиране, стои финансовият американски гигант за дялови инвестиции Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P. (KKR), ръководен от бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. През 2013 г., фондът прави първите си преки инвестиции в Източна и Централна Европа със закупуването на медийната компания United Group (SBB/Telemach) на Шолак, която обединява най-големите интернет-доставчици и оператори на кабелна и сателитна телевизия в бивша Югославия с близо 2 млн. потребители.

В Сърбия Драган Шолак е персона нон грата, а името му се свързва с многобройни корупционни скандали, включително и с Европейската банка за възстановяване и развитие. След сделката за Нова телевизия сърбинът ще се сдобие с огромна медийна власт в България, защото ще притежава най-голямата медийна група и най-големия телеком, а финансирането му е изцяло външно и под контрола на американците, които градят мрежа за геополитически натиск на Балканите.

Досега българското правителство имаше лостове за

влияние през братя Домусчиеви. С продажбата на Нова и Виваком на Драган Шолак и Дейвид Петреъс, нито Борисов, нито следващ български министър-председател ще имат лостове за влияние, защото финансирането идва от САЩ и е свързано с големи играчи от американското разузнаване, което ще преследва своите интереси в региона. Сделката за БТК (Виваком) бе финансирана почти изцяло с облигационен заем. Чрез телекома Драган Шолак и Дейвид Петреъс вече контролират достъпа до наземната физическа инфраструктура, позволяваща на операторa да контролира достъпа до нея за всички останали играчи на пазара.

В края на миналата седмица България и САЩ подписаха рамкови споразумения за сигурността на 5G. Интересен факт бе, че заместник-държавният секретар Кийт Крак, който присъства в София на церемонията, дори не спомена Виваком (за сметка на А1 и Теленор – б.р. на Петр Келнер), когато говори за операторите, които ще трябва да се съобразят със забрана на използване на китайски производители на телеком оборудване. В същото време Виваком е компанията, която обяви старта на 5G в своята мрежа, която в огромна степен се базира на оборудване на Huawei.

Показателно е как медиите на Шолак се превърнаха в яростна опозиция на сегашния президент Вучич, въпреки че преди години работиха заедно, а Шолак и Петреъс успяха да разгърнат медийния си бизнес там, благодарение на същата тази власт. Преди да влезе в конфликт с държавата в Сърбия, Драган Шолак има идентични конфликти във всички страни от региона, където оперират неговите компании и в които постигат бизнес успехи по спорен начин, благодарение на корупция, узурпиране на публични ресурси, измами, заплахи и рекет от медиите му, които тормозят всеки, който пречи на интересите им.

Драган Шолак стига и до върховете на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Взeма оттам кредити за милиони със съдействието на Драгица Филипович, която е директор в ЕВБР, а след това я наема на работа в Юнайтед Груп, като в същото време компанията остава клиент на банката. В подобна схема е замесен и Драган Джилас (опозиционен лидер в Сърбия) и бизнес партньор на Шолак. Разследванията на Kurir разкриват, че Шолак и Юнайтед Груп се радват на добро покровителство от ЕБВР през всичките тези години, въпреки непрозрачните и съмнителни бизнес операции.

През 2017 г. независимата френска Медийна обсерватория (OJIM) публикува обширно разследване за внезапната и бурна медийна кариера на бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. Под ръководството на Петреъс, американският фонд KKR изгражда истинска медийна империя, при това тихомълком, извън общественото внимание. Дейвид Петреъс има медал на НАТО заради ударите срещу бивша Югославия. През 1999 г., като адютант на генерал Хю Шелтън, началник на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, той му помага в планирането и координацията на ударите. До връщането си на Балканите като инвеститор Петреъс вече е прекарал няколко години в региона като заместник-началник на Щаба на Стабилизиращите сили на НАТО (СФОР). Петреъс оглавява ЦРУ през 2011 г., но една година по-късно е принуден да подаде оставка заради секскандал. Това е при администрацията на Обама и неговото вице и сегашен кандидат – президент Байдън от Демократическата партия.

През 2015 г. Съветът за борба с корупцията в Сърбия излиза с Доклад за структурата на собствеността и контрола върху медиите в страната. В документа като първостепенен проблем се посочва непрозрачността в собствеността на медиите. През следващата година собствеността на United Group става обект на съвместно разследване на словенския вестник Дело и Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP). Основно място в разследването е отделено и на Драган Шолак. През 2000 г. в Крагуевац той основава фирмата KDS – местен кабелен оператор. И остава негов директор през цялото време, докато през 2002 г. се трансформира в SBB, през 2012 г. - в SBB/ Telemach, а през 2013 г. в United Group. Но това е общоизвестен факт. Новината в това разследване е, че Шолак притежава 20% от акциите на компанията, скрит зад фирмата Gerrard Enterprises, регистрирана на (офшорния) о. Ман през 2001 г.

Шолак не е самостоятелен играч. Задокеанските му финансисти, в това число и KKR, държат контролните пакети във всичките му предприятия. Именно те го поставят начело на United Group и

от самото начало осигуряват стремителния възход на компанията. Това става ясно от грама на посолството на САЩ в Белград, публикувана на сайта Wikileaks. Депешата от 2007 г. е изцяло посветена на SBB. Шолак се споменава като основен информатор на посолството, до степен, че поражда въпроси за характера на отношенията му с американската дипломация. Посланикът на САЩ в Белград Майкъл Полт се застъпва за Шолак пред Вашингтон, като прилага към грамата свой отчет относно съвместните усилия на американските дипломати и инвеститори за решаване на проблема. Това се върши под благовидния предлог за борба с пазарната доминация на националния оператор Телеком, „използващ агресивни методи и политическо влияние“ за защита на монополното си положение”. Към днешна дата обаче става ясно, че на практика посланикът е вършел същото, в което обвинява Телеком. Телеграмата е с дата 1 юни 2007 г., а на 27 юни се съобщава за историческото събитие – сключването на първата в историята ЛБО-сделка в Сърбия: поглъщането на SBB от компанията Mid Europa Partners.

Следващият американски посланик - Камерън Мантер, след напускането на дипломатическия пост се прехвърля, не щеш ли, тъкмо в Mid Europa Partners като съветник на SBB-Telemach при започването на преговорите с Петреъс през 2013 г. Предшественикът на Полт, небезизвестният Уилям Монтгомъри (американски посланик в София 1993-96 г.) - първият посланик на САЩ в Белград след ударите на НАТО през 1999 г. и цветната революция в Сърбия от 5 октомври 2000 г., който се разпорежда в страната като имперски консул, пък е бивш бизнес партньор на Брент Садлър. Въпросният Садлър работи като кореспондент на CNN в Белград по време на бомбардировките, а впоследствие става директор на N1 TV – основният телевизионен канал на United Group и ексклузивен партньор на CNN в Източна Европа.

Депешите на Уикилийкс съдържат сведения и за ключовия момент в развитието на Юнайтед Груп. През 2002 г. малката стартъп компания на Драган Шолак вади страхотен късмет, като успява да привлече инвестиции в размер на 10 млн. долара от Инвестиционния Фонд за Югоизточна Европа (SEEF). Разпоредител със средствата на фонда е компанията Soros Investment Capital Management, преименувана по-късно на Bedminster Capital Management, чийто основател е Джордж Сорос. Също като Байдън и съдружника на сърбина – ген. Петреъс, милиардерът е част от обръчите на Демократическата партия в САЩ,

Именно инвестициите на Сорос са причина за стремителния възход на SBB и главозамайващото му впускане в мътния водовъртеж на международните финанси. Сорос води след себе си Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която инвестира през 2004 г. още 15 милиона евро. Тази „Европейска“ банка, чийто най-голям акционер се явяват САЩ, продължава да е съсобственик и съинвеститор в United Group и в момента (към края на 2017 г.).

По-късно фондът на Сорос се разделя на SEEF I и SEEF II, които се явяват едновременно купувач и продавач при поглъщането на SBB от компанията Mid Europe през 2007 г. Тази частна инвестиционна компания, ръководена от бивши високопоставени служители на Световната банка и МВФ по-късно ще се похвали, че си е върнала инвестициите в троен обем, благодарение на астрономическата сума, изплетена й от KKR.

През следващата, 2014 година, КKR разширява своето влияние. Чрез United Group фондът купува гиганта в развлекателната индустрия, специализиран в областта на турбо-фолка Grand Production и придобива контролния пакет в най-големия кабелен оператор на Черна гора BBM. Става съсобственик и в най-популярния информационен сайт в Сърбия – Blic.rs, изкупувайки 49% от акциите на домейна от швейцарската медийна група Ringier.

Накрая KKR пуска собствен регионален тв канал - N1 TV, който става ексклузивен партньор на CNN, със свои студиа в Белград, Загреб и Сараево. Чрез тази спорна операция Юнайтед Груп обединява производството на телевизионно съдържание с разпространението му.

https://19min.bg/news/8/141529.html?page=1

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев