АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ПРИЕ ИСКАНЕТО ЗА ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЕШЕВ “ЗА СВЕДЕНИЕ“

Висшият съдебен съвет
22.10.2020 / 18:05

След близо четиричасова остра дискусия Висшият съдебен съвет прие само за сведение искането на Съюза на съдиите в България съдебните кадровици да преценят дали има основание за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор.

Самият Иван Гешев не се включи в обсъждането с аргумент, че не желае да участва в противопоставяне между съдии и прокурори.

В отсъствието на главния прокурор и с протест под прозорците си Висшият съдебен съвет обсъди писмото на Съюза на съдиите с искане съдебните кадровици да установят налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Гешев.

Поканата на Съдийската организация за подобен анализ е мотивирана с публични изявления на Иван Гешев, свързани със съдебната система и с конкретни дела, с двоен стандарт при разгласяване на доказателства по конкретни дела и показността на конкретни акции. "Коментари с елементи на съждения, по-скоро с политически нюанси" нарече констатациите в писмото на Съюза на съдиите в България главният прокурор и обясни, че може да отговори на всички въпроси, но нямало да го направи, за да не участва в противопоставянето между прокурори и съдии. И след като петнадесетина минути аргументираше неучастието си в дебата, обърна специално внимание на една от критиките - избирателните срещи с пострадали от престъпления и акцентирането - чрез лично присъствие, върху битовата престъпност:

"Бих препоръчал на тези хора, които са написали това нещо, да отидат да видят дядото как изглеждаше, след като двама човека го бяха пребили и му бяха взели пенсията. Тогава може би щяха да ме питат с някакво леко чувство на срам от това, което са написали, а може би няма да отидат, въпрос на морални темели“

"А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на МС? Дали той се срещна с тях и с десетките други хора, които, например, са пострадали и не попадат в неговото обкръжение за битова престъпност", репликира Атанаска Дишева, един от отявлените му критици.

Три седмици след оповестяването му ВСС обсъжда първия доклад на ЕК по новия хоризонтален Механизъм за върховенството на правото.

"Настоящата структура и функционирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него поставят съществени въпроси, свързани с тяхната ефективност и независимост и дебатът следва да продължи", пише в евродоклада. Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на Съвета няма мнозинство на съдии, които са избирани от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този контекст се отбелязва засилването на атаките срещу съда без адекватна реакция на компетентните власти. Отбелязано и е силното влияние на главния прокурор в пленума на Съвета.

Статутът на обвинител номер едно е самостоятелен акцент в доклада. Очакванията на ЕК са в България да бъде въведен ефективен механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор като отново се обръща внимание, че за това от години настоява Венецианската комисия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев