АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП И НЕЗАВИСИМИ ДЕПУТАТИ ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

Боил Банов
22.10.2020 / 17:45

От БСП се обявиха за оставката на министъра на културата Боил Банов заради предстоящите промени в закона за радиото и телевизията. Повод за дебат в пленарната зала стана депозираната оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков. Управляващи и опозиция си размениха рeплики около бъдещия закон за радиото и телевизията и кой оказва натиск върху БНР.

От БСП възразиха по начина, по който се изготвя новият Закон за радиото и телевизията, както и оставката на генералният директор на БНР Андон Балтаков. Депутатът Александър Симов настоя министърът на културата Боил Банов да подаде оставка заради несъобразяването с предложенията на БНР. Според Симов, върху БНР се слага намордник.

"Министерство на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР".

Независимите депутати, напуснали групата на БСП и наричащи себе си прогресивни социалисти, също поискаха оставката на министъра на културата. Те настояха за изслушване на генералните директори на БНР и БНТ, както и на медийните експерти, работили по текстовете:

"Изискваме да бъдем запознати с двата варианта на закона, както и да бъдат изслушани генералните директори на БНР, БНТ и експерти, работили по закона, подготвен от обществените медии. Присъединяваме се към исканата оставка на министър Банов. Настоящият скандал е пореден пример за негова управленска некомпетентност" каза от името на колегите си Красимир Янков и изрази възмущение от случилото се.

"Възмутени сме от изнесените факти от генералния директор на БНР господин Андон Балтаков, предизвикали като естествена негова реакция - подаване на оставка. Това за пореден път дава аргументи за натиск върху обществените медии и подчиняването им на механизми за политически манипулации".

"Недопустимо е като вносител на закона за медиите министърът на културата Боил Банов да подменя подготвяното от БНР и Националната телевизия. Във връзка с изнесените факти от господин Балтаков, изискваме да бъдем запознати с двата варианта на закона".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев