АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНЦИЯ ПУСКА РЕЛИГИОЗНИ КАРИКАТУРИ ВЪВ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА

Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланке на откриването на учебната година. Снимка: AP/БГНЕС
20.10.2020 / 08:41

Подборка от карикатури на религиозна и политическа тематика ще бъде публикувана във Франция в знак на протест след бруталното убийство на училищен преподавател, който показа на децата карикатури на пророка Мохамед в клас. Това съобщи в понеделник председателят на Асоциацията на главите на френските региони Рено Мюзелие, цитиран от ТАСС.

Франция пуска религиозни карикатури във всички училища

„Ние, ръководителите на регионите на Франция, поемаме инициативата днес да подготвим публикуването на селекция от най-впечатляващите карикатури на религиозна и политическа тема, които са се появявали в регионалните и националните медии, - заяви Мюзелие, говорейки на конгреса на регионалните глави. - Фактът, че има карикатури от всички религии, както и широк спектър от политически произведения показва светския характер на републиката“.

Във всички училища

Френското министерство на народното образование ще участва в проекта, каза той. Неговата задача ще бъде да осигури разпространението на тази брошура във всички училища във Франция. „С този жест, в съответствие с нашата компетентност, искаме да покажем ангажираност към ценностите на републиката и основните права на всеки наш гражданин да живее в мир и свобода“, обясни той.

Мюзелие подчерта, че „богохулството не е престъпление“ във Франция и нейната територия не е място за „разгул на мракобесието“. „Що се отнася до хумора, наше право е да защитаваме преувеличението и пародията“, каза той.

„Нападателят беше само на 18 години и това за пореден път показва важната роля, изиграна от училището <...> и учителите. Ние, ръководителите на регионите, тържествено изразяваме цялата си подкрепа към всички, които всеки ден работят самоотвержено и са страстно отдадени на тази трудна работа, съпровождаща нашите деца до зрелостта им в контекста на ценностите на републиката“, заяви ръководителят на асоциацията.

Превод и редакция: Иван Христов, агенция Фокус

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев