АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИРЛАНДИЯ И УЕЛС ВРЪЩАТ КАРАНТИНАТА - ПЪРВИТЕ В ЕВРОПА

Майкъл Мартин
20.10.2020 / 08:35

Тази седмица Ирландия и Уелс връщат карантината, с надеждата, че ще могат "да отпразнуват Коледа подобаващо“, а нови ограничения влизат в сила в Белгия, Словения и Италия, съобщава АФП. Ограниченията се затягат всеки ден в Европа в опит да се ограничи пандемията, която вече погуби 250 хил. души на Стария континент, и зарази 40 млн. души по целия свят, като над 2,5 милиона от тях през последните седем дни.

Ирландия и Уелс връщат карантината - първите в Европа

Населението на Ирландия ще бъде поставено под карантина от полунощ в сряда за срок от шест седмици, обяви късно снощи премиерът Майкъл Мартин. Той подчерта обаче, че училищата ще останат отворени. Всички несъществени търговски обекти трябва да затворят, а баровете и ресторантите ще предлагат храна само за вкъщи.

„Молим всички в страната да си останат у дома“, каза Майкъл Мартин. Ирландците ще могат да напускат домовете си само в радиус от пет километра. "Ако обединим усилията си през следващите шест седмици, ще имаме възможност да отпразнуваме Коледа както трябва", каза премиерът.

В Уелс влиза в сила двуседмична карантина от петък, най-тежката мярка, въвеждана в Обединеното кралство от първата вълна на Covid-19 през пролетта. Над три милиона жители на британската провинция са призовани да си „останат у дома“ от 17 часа по Гринуич в петък, обясни уелският премиер Марк Дрейкфорд. Несъществените търговски обекти ще трябва да затворят.

С над 8000 смъртни случая, регистрирани за седем дни, Европа, където прагът от 250 хил. починали от Covid-19, беше преминат в неделя, даде най-много жертви за една седмица от средата на май, което накара много страни да засилят здравните мерки.

В Белгия кафенетата и ресторантите вече са затворени за четири седмици, а в понеделник от полунощ до 5 сутринта е в сила вечерен час, в опит да си спре "стремителното нарастване" на епидемията.

Във Франция, където починаха 146 души за 24 часа, в големите метрополии, включително Париж, бе въведен комендантски час от 21 до 6 часа. Броят на пациентите с Covid-19 в реанимация надхвърли 2000 души в понеделник, праг, който никога не бе достиган от май досега.

Полицейски час влиза в сила от вторник и в Словения: двата милиона жители на страната няма да могат да излизат между 21 и 6 часа.

Австрия също засили мерките в понеделник: събирането трябва да бъде ограничено до шест души у дома и дванадесет души навън.

В Италия в понеделник влязоха в сила нови ограничения за барове и ресторанти, забрана за партита и местни панаири, както и занимания на аматьорски отборни спортове.

В Швейцария, европейската държава, където болестта прогресира най-бързо миналата седмица (+ 146%), маската става задължителна на затворени обществени места.

В Чешката република, която има най-висок процент на заразяване и смъртност на 100 хил. жители в Европа, правителството поиска военните да построят полева болница извън Прага.

Във Варшава националният стадион, построен за Евро 2012, ще бъде частично превърнат в полева болница.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев